Здравословни храни, които консумираме неправилно

737
Здравословни храни, които консумираме неправилно
Снимка: Security / Pixabay

В стремежа си към по-здравословен начин на живот често се обръщаме към питателни храни, които могат да ни осигурят важни витамини, минерали и други полезни съединения. Понякога обаче несъзнателно консумираме тези здравословни храни по начини, които могат да намалят хранителната им стойност или дори да имат неблагоприятни последици за здравето ни. Ето няколко примера за здравословни храни, които често консумираме по неправилен начин:

Дресинги за салати

Салатите са популярен избор за тези, които търсят питателна храна, но дресингът, който използваме, може да има съществено значение. Много от закупените в магазина дресинги са пълни с нездравословни мазнини, добавени захари и консерванти. Вместо това изберете домашно приготвени дресинги, използващи зехтин, оцет, лимонов сок и билки, за да получите по-здравословна алтернатива.

Плодови сокове

Въпреки че плодовите сокове може да изглеждат като здравословен избор, те често съдържат голямо количество добавени захари и липсват фибрите, които се съдържат в целите плодове. По-добре е да консумирате цели плодове или да си правите сокове от пресни плодове, без да добавяте допълнителни захари.

Здравословното хранене на хората след 50 се крепи върху тези 5 храни

Смутита

Смутитата могат да бъдат удобен начин за приемане на разнообразни плодове и зеленчуци. Въпреки това те бързо могат да станат висококалорични и богати на захар, ако добавим прекомерно количество подсладители, плодови концентрати или високомаслени съставки като сладолед или пълномаслено кисело мляко. Заложете на домашно приготвени смутита с балансирано съдържание на плодове, зеленчуци и източник на протеини като гръцко кисело мляко или растителен протеин на прах.

Варене на зеленчуци

Варенето на зеленчуците е често използван метод за готвене, но може да доведе до отделяне на водоразтворими витамини като витамин С и витамини от група В във водата за готвене. За да запазите повече хранителни вещества, помислете вместо това за зеленчуци на пара, пържене или печене.

Масла от ядки

Маслата от ядки, като фъстъчено или бадемово масло, са чудесен източник на здравословни мазнини, протеини и фибри. Въпреки това търговските разновидности често съдържат добавени захари, хидрогенирани масла и прекомерно количество сол. Изберете натурални ядкови масла без добавени съставки или си направете свои, като смесите ядките в кухненски робот до гладка смес.

Хранене само на обяд - ползи и вреди

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са жизненоважна част от балансираното хранене, но често ги консумираме в преработени форми, които ни лишават от ценни хранителни вещества. Рафинираните зърнени храни като бял хляб, бял ориз и макаронени изделия са с отстранени трици и зародиш, което води до загуба на фибри, витамини и минерали. Избирайте пълнозърнести продукти като пълнозърнест хляб, кафяв ориз и пълнозърнеста паста, за да постигнете максимална хранителна полза.

Като внимаваме за начина, по който консумираме тези здравословни храни, можем да гарантираме, че извличаме максимума от тях и подкрепяме цялостното си здраве. Отделянето на време за приготвяне на домашно приготвени варианти, внимателното четене на етикетите и изборът на по-малко преработени варианти може да доведе до значителна промяна в начина ни на хранене. Не забравяйте, че малките промени в хранителните ни навици могат да имат голямо въздействие върху нашето благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com