Здравословното хранене на хората след 50 се крепи върху тези 5 храни

29187
Здравословното хранене на хората след 50 се крепи върху тези 5 храни
Снимка: iStock

С натрупването на годинки рискът от развитие или изява на заболявания нараства за сметка на физическото здраве и самочувствието – факт, който прави внимателната грижа за себе си още по-значима. Освен достатъчното количество качествен сън, движението, отказът от вредни навици и редовните профилактични прегледи значимо въздействие върху здравето на хората, оставили 50-тия си юбилей зад гърба си, оказва и храненето.

Ако младите хора имат силата да се справят с погълнатите консерванти, оцветители и прочие вредни вещества от бързата закуска, хапната на крак, без това да окаже негативно въздействие върху здравето им, то здравословното хранене след 50 е важно и грешките или пропуските в менюто могат да струват твърде скъпо.

След навършване на определени години е доказано, че определени храни вредят на здравето, тъй като влошават най-честите хронични заболявания на хората от третата възраст, докато други благоприятстват поддържането на здрав дух в здраво тяло. Кои са петте най-полезни храни, които следва да присъстват на масата да здравословното хранене на хората след 50-годишна възраст?

5 от най-полезните храни за здравословното хранене след 50 години

С напредване на възрастта хората не само срещат трудност в консумирането на едни от най-полезните храни – суровите плодове и зеленчуци, заради проблеми с оралното здраве, обеззъбяване и възпаление на венците и парадонта, но и имат финансови трудности да си осигурят най-добрата и качествена свежа и прясна храна, поради което предпочитат консервираните зеленчуци.

В консервите обаче се съдържат нездравословни количества сол и други вещества, които натоварват допълнително стареещия организъм и увеличават риска от хронични заболявания. Ето защо наред с най-полезните 5 храни за здравословното хранене след 50-годишна възраст ще ви посочим и как да приготвяте храната, за да може да я хапвате лесно и да си я позволите от чисто финансова гледна точка.

Кои са най-подходящите храни за вечеря след 50-годишна възраст?

1.       Плодове и зеленчуци

Както казахме, плодовете и зеленчуците са сред най-ценните храни за хората над 50. Тъй като обаче е трудно да ги консумират сурови и да си ги позволят на високите цени, на които се предлагат на пазара, хората над 50 могат да се спрат на домашно приготвени компоти с естествени подсладители, които няма да повлияят зле на здравето и фигурата им за разлика от захарта. Зеленчуците следва да се подбират според сезона, за да е ниска цената им, и да се приготвят задушени, варени или печени, за да е по-лесна консумацията им дори при проблеми с оралното здраве.

Плодовете и зеленчуците доставят ценни минерали и витамини на възрастните хора, сред тях има видове, които повлияват благоприятно здравето на сърцето и съдовете, както и това на очите – чести проблеми, характерни за хората над 50. Богати на антиоксиданти и фибри, плодовете и зеленчуците регулират храносмилателната система и подпомагат перисталтиката, която се забавя с годините.

2.       Млечни продукти

След навършване на 50-годишна възраст нивата на калций и витамин Д в тялото рязко намаляват, поради което консумацията на млечни продукти следва да се увеличи, за да се поддържа здравето на зъбите и костите и да не се стигне до развитие на остеопороза или дефицит на витамин Д3. Когато говорим за здравословното хранене на хората след 50 години, следва да се има предвид, че изборът на марка млечни продукти е от ключово значение. Необходимо е качество и избор на истински,  не на имитиращи продукти.

3.       Постно месо

Мазните меса водят до увеличаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, а те – до увеличаване на риска от сърдечно-съдови инциденти. Колбасите и разните пакетирани полуфабрикати следва да отстъпят място на прясно месо и домашно смляна кайма.

4.       Варива

Варивата са богати на белтъчини, които са особено ценни за хората над 50-годишна възраст. Най-полезни са фасулът, соята, лещата, които са богати на  фитоестрогени и съумяват да успокоят проблемите, свързани с менопаузата, предпазват сърцето, понижават нивото на холестерола.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

5.       Супер храни

Сред супер храните, които са цяр за хората над 50-годишна възраст, са:

-          Горските плодове, които са ценни с високо съдържание на фибри, витамин С и противовъзпалителни, антиоксидантни флавоноиди, които ни помагат да се предпазим от затлъстяване и от заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак според думите на диетолога Нанси Фарел Алън, говорител на Академията по хранене и диететика. Горските плодове предпазват и от невродегенеративни заболявания и деменция.

-          30-годишно проучване в Харвард, публикувано в Journal of the American Heart Association през 2022 година, категорично сочи авокадото като средство за профилактика на  сърдечно-съдови заболявания и като супер храна за хората над 50. 

-          Морски дарове, които според учените доказано намаляват риска от смърт от хронични заболявания. Дали ще изберете сьомга, треска или риба тон е въпрос на лични предпочитания. 

-          Ядки – наясно сте колко са полезни, но и че са невъзможни за консумация от  хората с влошено орално здраве, които може да ги смелят, за да се насладят на качествата им.

Как трябва да се хранят хората след 50-тия си юбилей?

Важен е не само изборът на качествена и полезна храна, съобразена с нуждите на стареещия организъм, но и количеството и разпределението на храната през деня. Ако при младите хора не е проблем обилното хранене 1-2 пъти на ден, то след навършването на 50 години подобен навик е вреден за храносмилателната система и води до резки пикове и спадове в нивата на кръвната захар, което е крайно нездравословно за възрастните хора и предпоставка за развитие на диабет.

С напредване на възрастта намалява и количеството слюнка и стомашен сок, които организмът произвежда, поради което обилното хранене води до тежест и болки в стомаха. Препоръчва се храната, формираща дневното меню, да се разпредели на 4-5 порции, които да се консумират през 3-4 часа в течение на деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com