Здравословните заместители на прясното мляко

6096
Здравословните заместители на прясното мляко
Снимка: mohamed_hassan / Pixabay

Прясното краве мляко е една от най-често използваните млечни храни. За повечето хора неговата консумация не създава неразположения, но има и такива, които трябва да потърсят алтернативите му. Ето някои здравословни заместители, които е добре да опитате.

Оризово мляко

То се състои предимно от въглехидрати. Този тип мляко има ниско съдържание на мазнини и протеини. Обикновено се извлича от кафяв ориз. В него няма фибри и не е с плътна консистенция. Естествено е и по-сладко от други немлечни напитки. Вероятността да причини алергии е минимална.

Кокосово мляко

То е с приятен вкус и гъста текстура. Обикновено се прибавя към смутита, сосове, ястия и десерти. То не съдържа глутен и соя, а това го прави подходящо за хората, страдащи от алергии към животински млечни продукти и глутен. В една чаша кокосово мляко има калий, 1 г протеин, 100 мг калций и около 80 калории.

Мляко от кашу и макадамия

Това мляко е отлична добавка към кафето и сладкишите. С малко протеини и калории е, така че е чудесна добавка към диетите. 

НИКОГА не смесвайте млякото с тези 3 храни!

Много е важно човек да се храни здравословно, ако иска да чувства прилив на енергия и да поддържа имунната си система в добро здравосло...

Млякото от макадамия е кремообразно, с богат вкус. Съдържа мононенаситени мазнини. Те подпомагат намаляването на нивата на холестерола в кръвта, риска от сърдечносъдови заболявания и кръвното налягане.

Бадемово мляко

То е отлична алтернатива на животинското мляко. Предлага се подсладено и чисто. С кремообразна текстура е и съдържа витамин Е. Съдържа малко количество протеини и въглехидрати.

С малко калории и мазнини е. Има бадемови млека, които са обогатени с допълнително количество витамини и минерали. Бадемовото мляко е много подходящо за приготвянето на сладкиши, шейкове и смути.

Мляко от ленено семе

Какво е кефир?

Съвременният начин на живот, изпълнен със стрес, приемът на антибиотици, нарушаващи стомашната флора и убиващи полезните бактерии в чер...

Млякото от ленено семе е с лека текстура. Може дори да се каже, че е леко сладникаво. Приготвено е от ленено семе. Има високо съдържание на фибри, но протеините са малко. Напитката ще ви подсигури и алфа линоленови киселини. Те намаляват риска от сърдечни заболявания и подпомагат регулирането на високото кръвно налягане. Служат и като превенция на високия холестерол и благоприятстват здравето на кръвоносните съдове.

Овесено мляко

В състава си има около половината от протеините, които се съдържат в традиционното краве мляко. С рядка консистенция. Може да се използва по същия начин, както и кравето мляко – за смутита, зърнени закуски и шейкове.

Овесеното мляко е с високо съдържание на фибри и бета-глюкан, представляващ вид разтворимо влакно. То образува гъст гел, преминаващ лесно през червата.

Бета-глюкановият гел се свързва с холестерола, като намалява неговата абсорбция в организма. По този начин се понижават нивата на холестерола и на кръвната захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно