Знаете ли, че не се режат нокти вечер - ето защо!

18627
Знаете ли, че не се режат нокти вечер - ето защо!
Снимка: iStock

Практиката да се избягва рязането на ноктите вечер се спазва от много култури по света от векове. Въпреки че причините може леко да варират в зависимост от културните вярвания и суеверия, ето пет често срещани обяснения защо хората се въздържат да режат ноктите си вечер.

Суеверия и духовни вярвания

Едно широко разпространено вярване се корени в някои духовни обичаи и суеверия. Смята се, че през нощта негативната енергия и духовете са по-активни и рязането на ноктите може да ги привлече по-силно. Отрязвайки ноктите си, ние ставаме по-уязвими и “отворени” за лошите сили. Хората свързват рязането на ноктите с акта на „отделяне“ или „отрязване“ и се страхуват, че това действие може да наруши баланса на енергиите и да предизвика нещастие или лоша поличба.

Какво показват ноктите на ръцете за вашето здраве?

Индийска митология и аюрведа

В индийската митология и аюрведичните традиции съществува специфична връзка между рязането на ноктите и енергията на луната. Смята се, че луната символизира спокойствието, баланса и лечебните енергии. Според Аюрведа енергията на луната е в своя пик вечер и през нощта, а рязането на ноктите през това време може да наруши енергийния поток на луната и да повлияе негативно на цялостното благосъстояние.

Хигиена

Друга практическа причина зад избягването на рязането на ноктите вечер е свързана с хигиената и чистотата. Ръцете и краката ни влизат в контакт с различни мръсни  повърхности през целия ден, в които гъмжи от микроби и бактерии, които се натрупват  под ноктите ни. Рязането на ноктите вечер без предварително измиване може да увеличи риска от разнасяне на тези потенциално вредни вещества в тялото ни, тъй като  сме склонни да докосваме лицето и устата си често. По този начин изчакването до сутринта позволява ново начало с чисти ръце и крака.

Ноктите ви се чупят лесно: Ето какви са причините

Културни традиции

В някои култури рязането на ноктите вечер се счита за неучтиво или неуважително. Смята се, че звукът от рязане на нокти, особено през нощта, може да смути духове, предци или домашни божества. Освен това, самият звук може да причини дискомфорт на другите, които се опитват да се отпуснат или да спят. За да запазят културните традиции и да покажат уважение към комфорта на другите, хората избират да се въздържат от подрязване на ноктите си след вечерните часове.

Практически съображения

Съществуват чисто практически причини, които подкрепят идеята да се избягва рязане на ноктите вечер. Например, рязането на нокти при слаба светлина може да бъде рисковано, тъй като недостатъчната видимост може да доведе до случайни порязвания или наранявания. Освен това, вечерните часове често се свързват с отпускане и релаксация. Практикуване на  дейности като рязане на нокти може да се разглежда като нарушаване на спокойната атмосфера у дома вечер, затова по-добре  хората да отложат подобни задачи за дневните часове.

Важно е да се отбележи, че макар тези обяснения да хвърлят светлина върху общоприетите вярвания и културни практики около това да не се режат ноктите  вечер, тези причини не са общоприети или следвани от всички. Личните вярвания, културното многообразие и индивидуалните предпочитания играят важна роля при формирането на поведението и практиките на хората, свързани с грижата за ноктите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com