Знаете ли как се смята средноаритметично?

11977
Знаете ли как се смята средноаритметично?
Снимка: iStock/Guliver

Вярвате, че след завършване на училище сте се отървали от математиката и понятията ѝ, повечето от които ви държаха будни през нощите преди контролните, ако разбира се не сте я избрали за свое поприще, бидейки тя любимият ви предмет? Грешите. Математиката е наш спътник, приятел или мъчител не само през ученическите години, намиращ приложение в редица сфери от живота, като вероятно дори не подозирате, че тя има пръст в толкова много ежедневни дейности.

А спомняте ли си какво наричахме средноаритметично? Това е не просто една от числови характеристики за средна стойност, но и най-често използваната, както и една от най-първите, използвани от човечеството, чието зараждане ни връща към далечния 5-ти век пр.Хр. при питагорейците, които първи са я използвали.

Защо е важно да знаете какво е средноаритметично и как се смята средноаритметично? Защото средноаритметичната стойност е важна не само за математиката. Как се смята средноаритметично е въпрос от ключово значение и за статистиката, където средноаритметичните стойности също са важни.

Близо 30 години уникален български метод за бързо смятане не влиза в учебните ни програми

Прилага се и в икономиката, антропологията, историята и почти всяка академична област, поради което не е нужно да обичате математиката или да сте я избрали за науката на вашия живот и професионална реализация, за да знаете как се смята средноаритметично. За щастие се смята лесно, а областите на приложение  са толкова много, че нищо чудно да се окаже, че го използвате в ежедневието си, без да знаете как точно се казва. Така например доходът на глава от населението е средният аритметичен доход на населението на една нация – изненадахте се, нали?

Как се смята средноаритметично?

Да се върнем на въпроса как се смята средноаритметично, защото не е важно само да знаете какво е това ,къде се прилага и колко е съществено за редица академични области, но и как се смята средноаритметично. Няма да са ви нужни учебници по висша математика или помощ от математик, толкова лесно и просто се смята, че и децата се справят отлично. Може да приготвите калкулатор, ако не ви се смята „на ум“, макар че едва ли ще имате нужда от такъв при тези елементарни сметки, които предстоят.

Средноаритметично на Х числа е сборът им, разделен на броя им. Лесно е, нали? Смята се именно така – ако търсите средноаритметичното на числата 10, 20 и 30, то трябва да ги съберете и да ги разделите на броя им – в случая на 3. Или 10+20+30/3, което е точно 20. По същия начин може да пресметнете средноаритметичното на 10, 20, 1000 числа, но ще трябва да съберете 10-те числа и да разделите на 10, да съберете 20-те числа и да разделите на 20, да съберете 1000-то числа и да разделите на 1000.

Колкото повече са числата, толкова по-дълго ще събирате и вероятно калкулаторът ще ви бъде от полза, но принципът е същият и няма абсолютно нищо сложно. Така че най-простичкият отговор на въпроса „Как се смята средноаритметично?“ е „лесно“, а принципът на смятане вече го разбрахте.

Математика: Как да смятаме правилно - събиране и изваждане, умножение и деление

Понятието средноаритметично може да срещнете и като „средноаритметична стойност“, „средноаритметична оценка“, „средноаритметично тегло“, които имат същото значение и които се изчисляват по същия начин.

Кога средноаритметичното ни смущава?

Понякога обаче средноаритметичното не ни дава най-добрата представа за ситуацията. Например, ако разгледаме заплатите на 5-ма служители във фирма Х, единият от които получава 700 лв., другият – 900 лв., третият – 1200 лв., четвъртият – 3000 лв. и петият също 3000 лв., то средната заплата в дадената фирма ще е 700+900+1200+3000+3000/5 или 1760 лв.

Това, че средната заплата е почти 2000 лв. по никакъв начин няма да подобри финансовото състояние на тримата работника, които получават половината или дори по-малко от половината от тази получена средна заплата. Другите двама работника пък ще бъдат смутени от посочената средна залата от 1760 лв. и не биха се заели с работата, ако са по-редки специалисти, чиято заплата би следвало да е двойна на посочената. Така че понякога може да е смущаващо или дори объркващо да използвате средноаритметично, но винаги е добре да знаете как се смята средноаритметично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com