Близо 30 години уникален български метод за бързо смятане не влиза в учебните ни програми

113262
Близо 30 години уникален български метод за бързо смятане не влиза в учебните ни програми
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов

"Гледа ли "България търси талант"? Знаеш ли каква е историята с това момче – Георги Георгиев, което показа, че може дели и да умножава за секунди големи числа? Журито го попита колко души в България могат да смятат по този начин. И той отговори – двама души. Това момче дойде при мен в Съюза на учените в Плевен. Подарих му мои авторски книги за новото смятане на XXI век. Явно внимателно е чел какво съм написал в тях и е усвоил моя метод. Ето, така искам да науча всички деца – не само в България, но и в целия свят, да смятат бързо и лесно. Това ми е мечтата".  С тези думи ме посреща на вратата на жилището си 85-годишният плевенчанин Илия Петров, откривателят на новия метод за бързо смятане, известен повече като "Живият компютър".

Петров въвежда нови принципи в аритметичните действия умножение и делене на числата. Използването им изисква различен начин на мислене, който на практика опростява и улеснява тези аритметични действия. Според откривателя усвояването на метода не е трудно дори за деца. Близо 30 години той се опитва да докаже, че методът му може да промени живота на хората. За да се случи това обаче, методиката трябва да влезе в учебните програми на учениците. 

С Илия Петров се познаваме от доста години. След всяка поредна негова награда, получена на международни изложения за иновации някъде по света, ми е разказвал за уважението, което е спечелил за България с представянето на своя метод за бързо смятане. Досега е издал 12 книги по тази тема. Изнесъл е над 5 000 лекции – у нас, в Англия, в Швейцария, в Белгия, в Румъния и др. Най-често аудиторията му е била от деца, които реагирали много искрено и бързо научавали същността на метода за бързо смятане.

Въпреки преклонната му възраст, ентусиазмът му не е спаднал и с милиметър. Хваща химикалката и започва поредната демонстрация на възможностите на своето откритие. Ръцете му леко потреперват, но мисълта му е бърза като светкавица. Изпитва особена гордост, че в търсачката Google снимката му стои редом до портретите на едни от най-известните откриватели в света - Айнщайн, Гьодел, Леонардо да Винчи и др. Подчертава, че това е гордост за всички българи.

В края на септември т.г. участвал с два материала в национална научна конференция във Варна на Съюза на учените в България. Първият материал бил "Умножаване на двуцифрени, трицифрени, четирицифрени и петцифрени числа с двуцифрени за секунди и записване на резултата в един ред". Напрактика числата не се умножават, а се четат като книга. Никой в света досега не го е правил, твърди Илия Петров. Вторият му материал на конференцията бил "Най-новото делене на числа в аритметиката и в света".

МОН пак ремонтира уроците по математика

Учебните програми по математика отново ще бъдат прегледани през следващите месеци. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев, ци...

"Първата ми изява, на която представих този метод, беше на "Експо 91" в Пловдив преди 28 години. Беше много интересно за хората, които присъстваха. В същата 1991 г. Министерството на народната просвета взе решение елементи от моята методика да се въведат за обучение в училищата. Беше издадена и заповед за назначаване на експертен съвет. Този експертен съвет се събра на заседание на 24 септември 1991 г. и взе решение да методът да се въведе експериментално в учебната и извънкласната дейност по математика и информатика и резултатите от него да бъдат оценени”, разказва Петров.

При смяната на правителствата и на министрите на образованието след това обаче тази идея била забравена. Сега той е решил отново да постави въпроса пред образователното министерство. Изготвил е писмо до министър Красимир Вълчев. В него плевенчанинът предлага той и екперти МОН да разработят програма за изучаване на метода за бързо смятане в училищата.

В писмото до министъра Илия Петров се обосновава: "Върху тази нова методика, наречена „Жив компютър”, работя повече от три десетилетия. С нея участвах на световни изложения и форуми - "Експо 91" в Пловдив, в Испания, Южна Корея, Белгия, САЩ, Швейцария и Румъния. На тях съм награждаван с четири златни медала, един сребърен, един бронзов, две позлатени купи и една статуетка. През 2014 г. получих академичната награда по хуманитаристика на името на академик Йордан Трифонов. Ако с експертите от министерството изготвим такава програма за изучаване на този метод в училищата, смятам да я изпратя и на българския еврокомисар Мария Габриел. Тя отговаря за иновациите, изследванията и културата в Европейската комисия. Всички деца в България, Европа и света могат да станат магьосници на числата, ако се научат да умножават и да делят по български.”

"През 2018 г. издадох една книжка за бързо умножение на големи числа – може да се каже, че съм създал българско судоко. Например, можеш да умножиш 7 трилиона, 5 милиарда и 6 милиона по 923 милиарда и да напишеш произведението в един ред. Никой друг в света не може да го направи. Ако децата изучат тази книжка, ще могат да върша чудеса с числата. Моят метод се отнася към менталната аритметика, използвана в древността. Той включва и делене за секунди на безкрайно големи на безкрайно големи и безкрайно малки на безкрайно малки числа. Аз съм напълно убеден, че рано или късно тази методика ще влезе в училищата в целия свят", твърди откривателят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование