Знаете ли какво е "царски пищов"?

6395
Знаете ли какво е "царски пищов"?
Снимка: iStock/Guliver

Полагахте ли максимално старание в училище, стремейки се да разберете, осмислите, научите или дори оспорите преподавания материал с усещането и разбирането, че това е важно за бъдещето ви? Или единствената ви цел беше да си направите без грешки класното, за да получите висока оценка, без да се вълнувате от факта, че не знаете нищо?

Вероятно помните поне един гениален съученик, който знаеше почти колкото учителя, поне един „зубър“, който знаеше всичко, но не го разбираше, и поне един, който беше цар в преписването. Като казахме цар… вероятно от тук идва името на онези вълшебни листчета, благодарение на които преписвачът си взимаше изпитите и получаваше отлични оценки, без да положи усилия. Царски пищов – всичко необходимо за заветния „отличен 6“, цялата нужна тема на едно листче, готово за преписване. Колко ли усилия е вложил преписвачът, за да напише това листче – билетът му към хубавата оценка, но и този към незнанието. Защото в живота след училище, в реалния живот, царски пищови липсват. Да, склонността към хитруване и злоупотреба остават, но това далеч не е положително или гарантиращо успех в кариерата. Та така – да си припомним за най-хубавите години и царските пищови.

Знаете ли какво е значението на думата спам?

Какво е царски пищов?

Царският пищов е тежката артилерия на учениците – готова тема, която направо да предадат вместо да се мъчат да преписват от малкия пищов със ситен шрифт и накрая да се окаже, че са преписали друга тема. Учениците прекарваха дни в подготовка на пищови, преписване на теми с възможно най-ситния шрифт, трениране как да извадят и използват необходимата тема, без да бъдат забелязани от преподавателя. Време, което можеше да бъде вложено в научаване на информацията и натрупване на нужните знания.

Царският пищов е старо средство за преписване. С напредване на технологиите се появиха компютрите и принтерите, които намаляват шрифта, но го съхраняват четим, тъй като е набран, а не написан на ръка, което улесни преписващите, а принтерите пък бяха заменени от смартфоните и невидимите за околните слушалки, които позволяват да се диктува темата или отговорите направо в ухото на изпитвания. Редица брандове пуснаха на пазара и други специални тайни средства за преписване. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com