Знаете ли какво е значението на думата спам?

49765
Знаете ли какво е значението на думата спам?

Развитието на дигиталната сфера, техническият подем, появата на нови форми и методи за комуникация съвсем естествено доведоха и до поява на нови думи. Една от тях е думата СПАМ, която се използва много често при електронната комуникация. Знаете ли какво е значението на думата СПАМ, какви са правата ви и как да се предпазите от нежеланите съобщения? Според определението СПАМ (spam) е използване на среда за електронни комуникации за масово изпращане на нежелани съобщения. Те могат да бъдат с маркетингова насоченост, рекламни съобщения, информация за промоции, покани за събития. Другите цели на СПАМ-а са по-малко известни и по-рядко застъпени и за осъществяването им се използват множество други канали, различни от имейли, като Usenet, търсачки, ICQ, IRC и SMS.

Произход на думата

Освен какво е значението на думата СПАМ любопитен факт е и произходът ѝ. Употребата на думата навлиза в езика през 1970 година, когато се излъчва телевизионният скеч „Spam“. Във въпросния скеч героите разглеждат меню на заведение, в която всяко ястие съдържа СПАМ. Всъщност СПАМ е американска търговска марка за американски консерви свинско месо, които са евтина и банална храна. Също толкова банални и натрапчиви са и непоисканите търговски съобщения в пощата ви, така че решението да носят името на този бранд за консерви е обосновано. По време на скеча „Спам“ думата СПАМ е повторена толкова много пъти, че пречи на възприемането на основния диалог и на самия диалог. По същия начин спамът, който получавате на пощата си или чрез смс-и, пречи за нормалното възприемане на важните съобщения и отсяването им от нежеланите.

Откъде произхожда думата "чаршаф"?

Позволен ли е СПАМ-ът?

Научили какво е значението на думата, вероятно сте си припомнили колко неприятно е да отворите имейла си в понеделник и вместо да се съсредоточите върху важните съобщения, свързани с личните или служебните отговорности и задачи, да скролвате през спам такива. Изпращането на непоискани търговски съобщения към физически лица, тоест на СПАМ, не е позволено и фирмите, които си позволяват да го правят, подлежат на санкции. Изпращането на СПАМ се преследва от закона от 2015 година, когато подобна дейност става наказуема в 35 държави.

Какво гласи законът в България по отношение на СПАМ-а?

По-важно за вас вероятно е не точно какво е значението на думата спам и откъде произхожда, а каква е законовата рамка в България и позволено ли е изпращането на нежелани търговски съобщения у нас. Докато изпращането на подобни съобщения до физически лица е забранено, то същото е позволен по чл. 5 и 6 от Закона за електронната търговия от 16 декември 2006 г., когато говорим за изпращане на непоискани търговски съобщения до юридически лица. Единствено се изисква в мейла да бъде включено предупреждение, че въпросното съобщение може да представлява непоискано търговско съобщение, както и да има опция за отписване. Ако не желаете да получавате подобни съобщения, може да настроите пощата си да ги изпраща директно в папка СПАМ, където автоматично да се изтриват след определен брой дни, за да не пречат на важната комуникация. Според опциите и възможностите, които предоставя вашата поща, може да маркирате дадено съобщение като СПАМ и да не получавате повече имейли от съответния подател. Тези опции ви позволяват да се освободите от досадните реклами и още по-досадното препълване на пощата ви с нежелани съобщения.

7 стари български думи, чието значение ще ви ШОКИРА

Друг начин да се предпазите от СПАМ-а, ако сте юридическо лице, е изрично да се впишете, че не желаете да получавате подобни  търговски съобщения. Поправка в закона – чл. 6 от ЗЕТ през 2009 г. задължава КЗП да води регистър на фирмените имейл адреси, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения. Ако сте вписали вашия и въпреки това получите СПАМ, то изпращачът ще бъде глобен след подаване на жалба в КЗП от ваша страна.

Други начини за предпазване от СПА:

-  Блокиране на изпращача.

-   Игнориране и неотваряне на поща, която неочаквате.

-   Блокиране на писма, съдържащи определени думи, за които най-често получавате спам.

-   Ефективен и доказано работещ метод е и филтрирането на имейли, които съдържат едновременно фразата „търговско съобщение“ и думата „непоискано“.

-   Избягвайте да правите имейл адреса си публично известен, не се вписвайте за получаване на игри, картички, промоции и бъдете внимателни с тегленето на безплатни програми или програми от неизвестен автор и несигурен източник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com