10 идеи какво да правим, когато сме в Пловдив

42922
10 идеи какво да правим, когато сме в Пловдив
Снимка: iStock

Пловдив е един от най-красивите български градове, впечатляващи и оставящи следа у всеки посетил ги с историята и културата си, с античните находки и старинните сгради, с модерните и разнообразни забавления, с духа си.

Пловдив е сред 6-те най-стари градове в света и многовековната му история наднича зад всеки ъгъл. Исторически и съвременен, древен и модерен, Пловдив е прекрасно място за отдих, туризъм и за живеене. Въпросът какво да правим в Пловдив рядко се задава, тъй като обикновено времето не стига, за да се насладят посетителите на всички забележителности и вълшебни места, които градът предлага. И все пак ще се опитаме да ви помогнем с 10-те най-добри идеи за незабравими преживявания.

Какво да правим в Пловдив – топ 10 на местата и забавленията, на които да се насладите

1.       Пловдив – град на историята

Ако се чудите какво да правим в Пловдив, започнете от миналото и се запознайте с историята на града, посещавайки Стария град. Тук времето сякаш е спряло, а старите сгради нашепват истории, които изпълват цялото ви същество с гордост. Архитектурно-историческият резерват „Старинен Пловдив“ е разположен върху 3 от хълмовете на града – върху 3 от небезизвестните тепе. Разходката в Стария град е приключение, което ще помните дълго. Подгответе се с равни и удобни обувки, тъй като ще стъпвате върху стари павета, а чарът и магията на епохата на Възраждането са на всяка крачка. Хисар Капия е сред най-известните забележителности в Стария град в Пловдив, но местата, които си заслужават да бъдат посетени, са толкова много, че вероятно ще ангажират деня ви – църква „Св. Константин и Елена“, къщи-музеи, Етнографския музей и всички сгради, съхранили в облика си отминали епохи, култура и история.

2.       Пловдив – град на спиращите дъха гледки

Нощният изглед от Небет тепе е нещо, което трябва да преживеете, тъй като не може да бъде описано с думи. На Небет тепе траките в античността са изградили светилище. Останките от първото праисторическо селище на Трихълмието от IV-III хил. пр. н.е. и днес посрещат посетителите, пренасяйки ги през времето. История, култура и великолепен пейзаж ви очакват именно там, когато се питате какво да правим в Пловдив.

3.       Пловдив – град на културата

Ако посетите града и се чудите какво да правим в Пловдив, насочете се към Капана – квартал, в който тупти артистичното сърце на града. Графити, арт работилнички, ръчно изработени красоти ви посрещат на всяка крачка. Тук може да се насладите и на културните фестивали, организирани в Пловдив.

4.       Пловдив – град на занаятите

Не се чудете какво да правим в Пловдив, губите ценно време, което няма да ви стигне да се докоснете до всяко едно от лицата на уникалния град. Потопете се в миналото и се насладете на занаятите на уличката на занаятите в Стария град. Там местните майстори показват позабравени занаяти и традиции – красоти с плъсти, изработка на народни носии, ръчна изработка на чанти, кожени изделия, кукли и други.

5.       Пловдив – град на театъра

Не пропускайте Античния театър, ако сте в града и се чудите какво да правим в Пловдив. Сцена на поети и певци, античният театър е бил и място за гладиаторски битки. Днес Античният театър все още е пълен с живот и е сцена за представления.

6.       Пловдив – град на религиите

Освен множеството църкви и параклиси в Пловдив може да разгледате и една от най-известните джамии – величествената Джумая Джамия, разположена в самия център на града.

7.       Пловдив – град на музиката

В града може да се насладите както на множеството улични музиканти, така и на пеещите фонтани, които ще ви разхладят, ако сте посетили града в знойното и горещо лято и се чудите какво да правим в Пловдив.

8.       Пловдив – град на спорта

Античният стадион е едно от най-интересните места в града, което е и разположено в самия център на града. Ако се движите по главната пешеходна улица, ще минете именно покрай съхранените останки на Античният стадион на Филипопол, изграден през втори век. Национална културна ценност, той предлага спираща дъха гледка, съчетана с уютно кафене.

9.       Пловдив – град на търговията

Задължително се разходете из търговските улични и главната, ако сте в града и се чудите какво да правим в Пловдив. Множество магазини, предлагащи местни, родни и чуждестранни брандове ще зарадват дамите.

10.   Пловдив – град на забавленията

Сигурно е излишно, но все пак да го кажем – Пловдив е преизпълнен с прекрасни места за хапване, кафе и нощен живот. Насладете им се.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Възрожденските градове в България, които всеки трябва да посети

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com