Знаете ли какво е старото име на Пловдив?

37831
Знаете ли какво е старото име на Пловдив?
Снимка: Димитър Руйков

“Кълна се в Зевс, Херакле, това е най-големият и най-красивият град от всички! Красотата му блести отдалече…” казва древногръцкият писател Лукиан Самосатски през II век.
Тези думи се отнасят за Пловдив - най-старият жив град в Европа и петият най-стар град в света.

Градът е разположен на стратегическия път Via Militaris (Път на войната), който свързва Изтока със Западна Европа, което обяснява значимостта му във всяка една епоха. Тук срещаме следи от много цивилизации - праисторическа, тракийска, римска, византийска, османска, българска. 

Историята на един от най-красивите градове в България се пише вече над 8 000 години. А това предполага, че през хилядолетния си живот, градът е носил много имена. За историците са известни поне 20.

10 идеи какво да правим, когато сме в Пловдив

Най-разпространените имена

Евмолпия

Най-старите известни жители на града (тракийското племе беси) наричат града Евмолпия според прочутия римски историк Амиан Марцелин от IV век. 
За създател на това тракийско селище се сочи легендарният тракийски владетел и жрец Евмолп. Той е главен герой в легендата за създаванета на Града на седемте тепета

Легендата

В планината на юг от равната Тракийска низина живеела красивата девойка Родопа. Пленен от красотата й, богът на морето Посейдон се влюбил в нея. От тяхната любов се ражда син, наречен Евмолп. Минало време и Посейдон изоставил любимата си, като решил да отвлече момчето със себе си. Гигантът Хемус (Стара планина) видял мъката в майката и решил да й помогне и спре Посейдон. Хвърлил няколко огромни камъка в посока юг към река Хеброс (Марица). Така се появили седемте тепета. Минало време и Евмолп се завърнал в родната земя и станал първият жител на град, наречен на него - Евмолпия.

Кендрисос

Нямо точно обяснение за произхода на това име. Предполага се, че е свързано с главното божество по време на римската епоха - Аполон Кендрисийски. Възможно е името да е свързано с тракийското племе кендриси, които населяват укрепеното селище на Трихълмието. При археологически разкопки са намерени оброчни плочки, на които са изобразени игри, наречени Кендрисийски (подобно на олимпийските).

Уникално: Лампите в Капана започват да пулсират, когато се роди бебе в Пловдив

Одриса

Някои историци предполагат, че градът е носил това име в края на III - II в.пр.н.е. и е бил главен политико-административен център на Одриската държава. 

Филипополис

През 342 г.пр.н.е Филип Втори, бащата на Александър Македонски, покорява града, осъзнавайки стратегическото местоположение на тракийското селище на Небет тепе. В негова чест градът се казва Филипополис - “Град на Филип”.

Пулпудева

По-късно траките отново възстановяват контрола си над града и го наричат Пулпудева, превод на Филипополис. 

Тримонциум

От 1 в.пр.н.е градът става част от Римската империя и главен град в Тракия. Римляните го наричат Тримонциум, което означава “град на трите хълма”. През тази епоха селището е обхващало територията на днешния център на града - Стария град, който е разположен върху три от тепетата - Небет, Джамбаз, Таксим. 

8 причини, заради които си струва човек да посети Пловдив

Флавия

Поради мащабното строителство в града по време на Флавиевата династия (времето на трима римски императори - Васпасиан, Тит, Домициан) за кратко се нарича с това име.
По време на римската епоха градът бива наричан още Улпия, Юлия.

Пълдин

Около средата на VI в. в района започват да се заселват славяните, които постепенно променят облика на града. Те видоизменят името от Пулпудева на Пълдин, Плоудин, Плъвдив.

Филибе

През 1371 г. градът влиза в пределите на Османската империя, където е известен като Филибе (от Филипополис).

Пловдив

В старобългарските исторически източници се срещат вариантите от Пълдин - Плъвдивъ, Плъдин, Плъвдив, за които се предполага, че имат тракийски произход. Оттук идва и днешното име на града Пловдив, което да 1945 г. се изписва “Пловдивъ”.
Според Чепинския летопис името идва от “плоднь градь” поради плодородието на Тракийската низина край река Марица.

Ако днес се разхождате из красивия град, вече ще знаете откъде идват всички тези имена на хотели, ресторанти, предприятия - Тримонциум, Евмолпия, Филипополис, Кендрос, Пълдин, Филибе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com