Знаете ли какво е старото име на Шумен?

57714
Знаете ли какво е старото име на Шумен?
Снимка: iStock

Наричат Шумен “люлка на българската държавност”. В Шуменския край се намират най-значимите паметници, свързани с образуването на Дунавска България, създаването на българската народност, култура и книжнина. Тук са първите столици Плиска и Преслав, култовият център Мадара, аулът на хан Омуртаг и Шуменската крепост.

Знаете ли с какви други имена е наричан градът през годините?

Симеонис
Шимеонит
Шумена, Шумна
Сумунум
Коларовград

Кратка история

Началото на селището се свързва с крепостите в източния край на Шуменското плато (местността Хисарлъка). Прочутата Шуменска крепост е застроявана през 4 периода - ранна и късна античност, ранно и късно Средновековие. Шуменската крепост е естествено защитена от три страни и оцелява повече от 3200 години. Мястото около крепостта е заселено още през XII в пр.н.е. През V-II в.пр.н.е. тук има укрепено тракийско селище, а по-късно крепости издигат римляни и византийци.
За първи път името Симеонис (Шимеонит) се споменава през 1153 г. от арабския пътешественик Идриси. Предполага се, че идва от името на цар Симеон.

През XIV в. градът е наричан Шумна, Шумена или Шумен. Най-вероятно името идва от “шума”. През XII-XIV в. градът е значителен военен, административен и икономически център, измествайки дори старата столица Преслав и започва да се развива извън крепостта.
По време на османското владичество, градът се превръща в силно укрепен военен град с голям гарнизон в крепостта. Заселват се турци, татари, арменци, евреи. Среща се с имената Шумена, Шумна, Шумулар, Сумунум и Шумен.
В периода 1950-1965 г. градът носи името Коларовград, след което отново възстановява старото си име Шумен.

Знаете ли какво е старото име на Димитровград?

Интересни факти за Шумен

Най-големият паметник в България

Мемориалният комплекс “Създатели на българската държава” е разположен на платото над Шумен, открит през 1981 г. Пресъздава важни моменти от българската история от VII до X в. Изграден е от 8 бетонни тела, които оформят две полузали. Разположен е на 6 км от град Шумен, на 450 м надморска височина. 

Начало на пивоварството в България

Първата пивоварна в България води началото си от 1848 г., което е свързано с унгарското въстание в Австро-Унгария. След потушаване на въстанието в Шумен пристигат много емигранти начело с Лайош Кошут. Те започват да правят бира за собствени нужди със саморъчно изработен казан и ярмомелка за малц. Емигрантите напускат града, но предприемчиви шуменци започват да произвеждат бира с цел продажба.
През 1882 г. в Шумен пристига чешкият пивовар Франц-Франтишек Милде, майстор-пивовар в Русе. С подкрепата на няколко предприемчиви шуменци Милде основава акционерно дружество “Българско пивоварно дружество” и избира местността “Кьошковете” за построяване на пивоварна фабрика. Първото пиво се пуска в продажба на 1 април 1883 г. и се посреща много добре. Фабриката налага своето производство и дружеството открива клонове в по-големите градове в страната.

Първият български театър

Началото на театъра започва в народно читалище “Добри Войников” в Шумен, когато през 1856 г се поставя първото театрално представление “Михал Мишкоед”.

Знаете ли какво е старото име на Стара Загора?

Първият български оркестър

Първият български симфоничен оркестър е основан на 26 февруари 1851 г. в Шумен. Първите репетиции са в дома на общественика и меценат Атанас Стоянов под ръководството на унгарския емигрант Михай Шафран. В него участват унгарски емигранти. Оркестърът съществува до 1860 г., когато Шафран напуска града. Сред най-добрите ученици на Михай Шафран е Добри Войников - възрожденски учител, писател, драматург, общественик, музикален и театрален деец. През 1859 г. той създава първият ученически оркестър в Шумен.

Първите конни надбягвания

Не може да се каже кога възниква конният спорт в България, но първите надбягвания се провеждат в Шумен. Според съобщение в “Цариградски вестник” от 1856 г. в града се провежда международно конно състезание.
След Кримската война съюзниците на Турция минават през страната и някои военни части остават тук. В Шумен е настанен английски конен полк. Офицерите се впечатляват от хубавите коне и опитните ездачи в района. На 27 февруари 1856 г. се организира конно състезание на поляна източно от града, което продължава три дни.

Първите червени фенери

Според историци първите червени фенери в България са окачени в Шумен. На 20 август 1892 г. градският кмет подписва Приказ, с който урежда задълженията на съдържателите на публичните домове и на проститутките в града в 15 параграфа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com