Знаете ли какво е старото име на Стара Загора?

76084
Знаете ли какво е старото име на Стара Загора?
Снимка: Khan Omurtag / CC0

Стара е историята на Стара Загора, стара колкото първите неолитни селища, възникнали тук през 5–6 век пр. Хр. Градът е не само един от най-старите в България, но и в Югоизточна Европа. Дългото съществуване предполага не само богата история, но и многократна смяна на имената на селището. Знаете ли кое е най-старото име на Стара Загора и защо е наречена така?

Старите имена на Стара Загора

Както вече споменахме, старото име на Стара Загора не е едно, така че ще ви разходим из миналото на града, за да ви запознаем с всички негови предишни имена. След неолитните селища на мястото на града се издига през 4 век преди новата ера селище, кръстено от Филип Македонски Берое. Римляните променят това име на Августа Траяна през 1 век след Христа. Византийците го наричат Ирея и Иринополис на името на византийската императрица Ирина, която го е преименувала, влизайки  с войските и сина си в града. Това не е единственият град в България, кръстен някога на нея. По времето на хан Тервел старото име на Стара Загора е Боруй. Българите го кръщават така от видоизмененото византийски име Берое, като бору означава крепост. Други автори сочат, че произходът на това име е свързан с хан Крум, който го кръщава Феруй, а населението го наричало Боруй от Берое.

Знаете ли какво е старото име на Ловеч?

Турците по време на османското робство прекръщават града на Загра Антик, което означава  стара, древна крепост, а след това го наричат Ески Загра.

Старото име на Стара Загора, известно последно преди новото и официално използвано и днес наименование, е Железник. Изборът на името и смяната е по инициатива на учителите, а решението е взето от елита на града. С името Железник градът е познат от 1854 година до 1870 година, когато е наречен Стара Загора. Градът е сред малкото български градове, които са преименувани преди Освобождението, и първият български град, който още по време на турското робство сменя своето турско име с ново – българско – Стара Загора.

Знаете ли какво е старото име на Перник?

Произход на старото име на Стара Загора Берое и Августа Траяна

Берое се среща и като Верон, както и като производните имена Бероне, Берея. Това старо име на града произхожда от траките и означава желязо. Името Августа Траяна произхожда от името на император Траян – един от най-могъщите и велики императори на Римската империя, считан за основател на града. В онези времена не е изключение селищата да се кръщават именно на имената на царе, светци и императори. Градът е имал правото да сече свои собствени монети. Първата част от старото име на Стара Загора – Августа, произлиза от латински език и означава възвишен, великолепен и е било използвано като нарицателно име към титулуването на византийски императори.

Произход на името Стара Загора

Вероятно искате да научите повече и за произхода на името Стара Загора. Той е славянски, а Стара Загора означава „зад гората“, „зад планината“ като това е свързано с местоположението на града. Произходът на името е свързан и с вече съществуващата област Загоре, която е дала името на Стара Загора и Нова Загора. Областта Загоре е известна още и като Загоре и Загория.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com