Знаете ли кое дърво дава плод, без да цъфти?

13218
Знаете ли кое дърво дава плод, без да цъфти?
Снимка: БГНЕС

Едно от най-красивите лица на пролетта са цъфтящите дървета, събуждащи се за живот, за плод. Има обаче дърво, което не цъфти, но дава плод, който при това уникално вкусен и полезен. Дърво, чиято история е част от историята на човека. Дърво, отглеждано и у нас. Знаете ли кое е то?

Кое дърво дава плод, без да цъфти?

Дървото, което дава плод, без да цъфти, е специално не само поради този факт. То е наричано дърво на историята, скътало е тайните на човечеството. С листо от него са се покривали Адам и Ева, пак с него са свързани вяра, предания и легенди. Познахте ли го? Смокинята е чудното дърво, което ражда без цвят. Историята разказва, че именно под смокиня Буда (индийският духовен учител) е достигнал до своето знаменито просветление. Смокинята присъства и в други религии, клонче от нея е имало „силата“ да спира войни и да променя историята на цивилизацията и човечеството. Символ на мира, свещено дърво и сладка наслада, част от герба на някои държави, поднасяна на победителите на Олимпийските игри в Древна Гърция като награда – смокинята е позната от хилядолетия и не спира да ни удивява.

Цветовете на смокинята са вътре в самия плод, поради което тя не цъфти, както го правят другите плодни дръвчета, но това не пречи плодчетата да се делят на мъжки и женски, а най-интересният момент е опрашването.

Ако ядете по няколко смокини на ден, ще се случи ТОВА

С какво други ни удивява смокинята?

Разбрали кое дърво дава плод, без да цъфти, вероятно подозирате, че това не са единствените странности на смокинята. И сте прави. Над 2 000 години били нужни на човечеството, за да узрее за факта, че смокинята е удивително дърво и че има своите оси-опрашители, които влизат във всяко едно плодче от смокинята, за да го превърнат в храна за нас и за над 1200 вида прилепи, птици и примати, за които смокинята е източник на храна и възможност за оцеляване. Вероятно ви звучи невероятно и леко стресиращо, че заедно с всяко вкусно плодче хапвате и осичката, която го е превърнала в такова, но именно в тези странности на смокинята се крият невероятните ѝ история и качества. След снасяне на яйцата си, въпросната осичка умира, а плодът я асимилира, така че, когато смокинята стигне до масата ви, няма и спомен от нея. Освен това въпросната осичка е миниатюрна, а не познатата оса, така че повод да се откажете от вкусния и полезен плод нямате.

Ползи от консумацията на смокинята

Съвсем не е случайно, че римският философ Плиний Стари сочи смокините като най-доброто средство за възстановяване на здравето след дълго боледуване или лоши болести. Смокинята съдържа много захари, които дават енергия на тялото и го възстановяват, както и е богата на редица ценни хранителни вещества. Изключително богата е на калций и желязо, които предпазват от множество заболявания. Смокинята съдържа още витамин С и магнезий.

Не е за вярване, но СМОКИНИТЕ са способни да излекуват това

Ползите от консумацията на смокиня 

  • Редуцира кръвното налягане и помага за поддържането му в нормални граници. Така смокинята се явява естествен продукт против хипертонията. Смокините са богати на калий и помагат да се преодолее дисбалансът между калий и натрий, който е сред основните причини за поддържане на високо кръвно налягане. Фибрите в смокините също благоприятстват за изхвърляне на излишния натрий от тялото и за поддържане на кръвното налягане в нормални граници. 
  • Фибрите, съдържащи се в щедри количества в смокините, помагат за стомашния комфорт, чувството за ситост, поддържането на нормално тегло, както и за справянето със запека или разстройството.
  • Смокините са източник на пребиотици, грижещи се за здравето на червата.
  • Смокините са богати на калций и помагат за намаляване на риска от развитие на остеопороза.

Въпреки че са богати на захар, смокините са толкова полезни, че може да ги консумирате с удоволствие и без угризение, наслаждавайки се на вкуса им. Използват се широко в кулинарията както пресни, така и на сладка, като добавка към тестени изделия и сладкиши и дори да се приготвят като солени ястия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно