Знаете ли кой е Г.М.Димитров?

5984
Знаете ли кой е Г.М.Димитров?
Снимка: Dariusz Sankowski / Pixabay

Всички знаем за метростанция “Г.М.Димитров” и булевард с това име в София. 

Но кой е Г.М.Димитров?

Истинското му име е Георги Михов Димитров и е един от най-влиятелните лидери на земеделското движение в България. За да не се бърка с комунистическия лидер Георги Димитров, е популярен като Г.М.Димитров, оттук прякора “Гемето”.

Роден е на 15 април 1903 г. в Ени Чифлик, Турция. След падането на Одрин (1913 г.) се провежда Мирната конференция в Лондон, след което Турция отстъпва по линията Енос-Мидия, както и Егейските острови. Ени чифлик остава на турска територия и всички българи напускат селото. Семейството на Г.М.Димитров се установява в село Дойренци, Ловешко. Тук завършва прогимназия с отличие и работи като писар и учител.

След преврата на 9-ти юни като убеден привърженик и последовател на БЗНС и Ал. Стамболийски, той е арестуван и изпратен в затвора. След освобождаването му отива в София и се среща с Петко Д. Петков, който по това време е най-активният деятел на БЗНС.
Работи като сътрудник и журналист във вестник “Младежко знаме”, органът на ЗМС. През 1924 г. се записва в Свободния университет със специалност “Дипломация”, а по-късно учи в Медицинския факултет.

Избран е за народен представител от БЗНС. В Парламента се проявява като изключителен оратор. Застъпва се за социални реформи и смело отстоява правото на народа за свобода и демокрация. След преврата на 19 май 1934 г. д-р Димитров е задържан по процеса срещу ген. Заимов. Отказва да сътрудничи на полицията и е жестоко пребит.

Димитров минава в опозиция на монархическия режим на цар Борис III. През 1941 г. по време на Втората световна война, той е сред хората, които яростно се противопоставят на присъединяването на България към Тристранния пакт. Затова англичаните виждат в него така търсения човек, който може да направи преврат в България и да я извади от Тристранния пакт. Англичаните постъпват така със съседна  Югославия, където само няколко дни, след като страната се договаря с Хитлер, проанглийски настроени политици извършват преврат и в резултат на това държавата скъсва всякакви отношения с Германия. Англичаните се опитват да направят същото и в България, но безуспешно. Г.М.Димитров е принуден да емигрира, защото е преследван от органите на реда.

В чужбина създава емигрантски национален комитет и започва излъчване на нелегалното радиопредаване “Свободна и независима България”. Живее в Югославия, Яфа, Кайро и Цариград. В Йерусалим основава Български национален комитет. Изпраща позиви и прокламации към България с призиви за борба с нацисткия режим.

След идване на власт на комунистическия режим в България през 1944 г. Г.М.Димитров се връща в родината. Посрещнат е от стотици хиляди свои последователи. Вярва, че е настъпил моментът за предприемане незабавни действия за подготовка на БЗНС и други демократични организации за гарантирането на свободата и независимостта на България. Избран е за Главен секретар на БЗНС и се превръща в основен фактор в политическия живот на страната. Категорично се противопоставя на всяка намеса от страна на Съветския съюз във вътрешните работи на България и отказва всякакво сътрудничество с БКП.

По нареждане на Георги Димитров в страната се провеждат масови арести и всички антикомунисти са жестоко преследвани. По заповед лично на Сталин д-р Димитров се отстранява от лидерския пост в БЗНС. Започват активни действия за цялостно унищожаване на демократичните политически организации у нас.

През 1945 г. Г.М.Димитров е арестуван. Малко по-късно със съдействието на английски агенти е спасен. Крие се успешно във вилата на американския представител в София. Принуден е да емигрира тайно от страната. В чужбина създава т.нар. Земеделски комитет, чиято основна цел е борба с комунистическия режим в Европа.
Умира на 29 ноември 1972 г. Във Вашингтон.
Децата му не успяват да напуснат страната заедно с него и съпругата му Мария Димитрова. Синът им загива на 25 години, а на дъщеря им Анастасия Мозер е позволено да напусне страната през 60-те години на 20-ти век. Тя се завръща в България през 90-те години на 20-ти век  и участва активно в българския политически живот като лидер на партия “БЗНС - Народен съюз “

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com