Знаете ли кой е най-северният град в България?

72561
Знаете ли кой е най-северният град в България?

Ако сте посещавали Румъния, със сигурност за вас не е тайна кой е най-северният град в България. Северната граница на България с Румъния е естествена природна граница – река Дунав от устието на река Тимок до Силистра – най-северният град в България, които има със съседката ни и сухоземна граница.

Пристанищен град, съчетал в едно природни пейзажи, уникално културно наследство, пребогата история – от древни римски руини до архитектура от османската епоха – градът е съхранил много исторически забележителности за изследване, които привличат любопитните и жадни за съпреживяване на миналото посетители. Уникалното местоположение на Силистра я прави подходяща за туризъм, риболов, отдих и почивка, чарът на реката, романтиката и възможностите, които създава, привличат жадуващите за неподправена природна красота, а местните ястия са способни да оставят трайна следа върху небцето и на най-капризните чревноугодници.

Кой е третият по големина град в България?

Силистра – място за съпреживяване

Макар градът да не е толкова популярен като Пловдив например и да не е така активно рекламиран като туристически център, жадни за култура и история туристи, се отправят към тази най-северна точка от страната ни, за да се потопят в една оживяла приказка на брега на Дунав, перла в короната на българската съкровищница от градове и места, които си заслужава да  посетите.

Всичко в този град, на педя разстояние от съседна Румъния – от величествената река Дунав, минаваща през сърцето му, до впечатляващите археологически обекти, разпръснати в покрайнините му, предлага незабравими изживявания и на онези, които се интересуват от изследване на древни руини, и на онези, които просто се любуват на спиращи дъха гледки.

Силистра е разположена буквално на ръка разстояние от северната ни съседка и само на стотина километра от величествената столица на Румъния – Букурещ. Завядяхте ли на силистренци за възможността да отпият от сутрешното си кафе в Букурещ? Това също прави града любима и задължителна спирка на насочили се на север пътешественици.

Крепости и останки от някогашен свят ви очакват в Силистра, за да ви потопят в отдавна забравено историческо минало и да ви разкажат нямо за историята на града. Крепост „Меджиди табия“ и историческият музей в този живописен град са част от Стоте национални туристически обекта на България, които няма как да подминете, ако стремглаво сте се отправили към опознаване на всички прашинки и кътчета история в страната ни. Мечтаещите за живописни природни гледки също ще припознаят Силистра като мястото, идеално за тях, и ще се насладят на първия обществен и дунавски парк в страната – Дунавска градина, както и на резерват „Сребърна“.

Най-голям град в Европа - ето кой е той!

История на града

Научили кой е най-северният град в България и с какво е толкова привлекателен, вероятно бързате да разберете и какво е историческото минало на Силистра и как градът се е превърнал в това тихо, спокойно място, любимо на много туристи. Основан от траките в далечни времена, градът по-късно се превръща в перлата на Римската империя, в люлка и родно място на „спасителя на Рим“ Аеций, наричан още „последния римлянин“, в лобно място на 12 светци, превърнали се във фундамент на християнството в българските земи, чиято мъченическа смърт се е случила именно в земите на днешна Силистра.

Векове по-късно Силистра е столица на т.нар. Силистренски вилает, обхващащ територии далеч извън съвременните граници на България – части от Украйна, Румъния и Молдова. През годините на своето съществуване според военните победи и съюзите между воюващите, Силистра преминава ту в българско, ту в румънско владение до 1940 година, в която градът окончателно става част от пределите на България. Развитието му не спира, а всяка цивилизация, докоснала се до него, оставя своята ярка следа, за да е днес Силистра град-история и град-култура, очакващ нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com