Кой е третият по големина град в България?

50762
Кой е третият по големина град в България?
Снимка: iStock

С проектопромяна в Закона за устройството на територията, одобрена от Министерския съвет на 26 март 2009 година, се определя, че голям град е град с население между 100 000 и 200 000 души, а много голям град – с население над 200 000 души.

У нас има само няколко града, които отговарят на тези критерии. Стара Загора, Русе и Бургас са единствените три града в България с население между 100 000 и 200 000 души и са определени като големи градове. Само три са и градовете, чието население е над 200 000 души и се определят като много големи градове. Съвсем очаквано най-населеният град в България е столицата София, но кои са другите два много големи града и кой е третият по големина град в България?

Кой е най-дългият град в света?

Третият по големина град в България

Първенец по население е София с 1 221 172 регистрирани жители според данните от последното преброяване на населението през 2021 година. След нея се нарежда Пловдив с цели около 4 пъти по-малко население – 343 070 души. Третият по големина град в България е с население, което е съвсем малко по-малобройно от това на втория – 332 686 души и е Варна.

Любопитен факт е, че докато населението на столицата прогресивно нараства през годините от 1946-та до днес, то населението на Пловдив и Варна намалява макар и с малко спрямо последното преброяване през 2011 година. Преди 2011 година и при тези два града – втория и третия по големина град в България – наблюдаваме ръст на броя на населението. Това е очаквано, като се има предвид, че големите и много големите градове предлагат отлични възможности за бизнес, работа, услуги, транспорт, образование и отглеждане на деца за разлика от селата и малките градове, в които животът е значително по-труден, а условията – много по-малко и с по-ниско качество. Ниските заплати в малките градове в сравнение със заплащането и условията за труд в големите градове в България също е критерий, който е решаващ за обезлюдяването на селата и пренаселването на големите градове.

Знаете ли кой е най-топлият град в България?

Разделение на население по пол в третия по големина град в България

Цялата област Варна е населявана от над 400 000 души, разпределени в 12 общини, 11 града и 148 села, а самият град Варна се нарежда като третият по големина град в България с население от 332 686 души, като жените са малко повече от мъжете – 172 399 жени срещу 160 287 мъже – сочат данните на НСИ от последното преброяване през 2021 година и валидни към 31 декември миналата година. Като площ обаче областта не е на трето място в България, а чак на 12-то. Тоест, когато говорим за третия по големина град в България следва да уточним, че критерият е брой жители, тъй като по площ третият по големина град в България би бил друг. 

Разделение на населението по възраст в третия по големина град в България

В област Варна се отглеждат почти 94 000 деца на възраст до 18 години, почти 118 000 са младите хора в активна възраст между 18 и 39 години, а зрелите хора на възраст между 40 и 65 години са почти 168 000 души, тоест това е най-многобройната група в областта. Младите хора и децата като цяло населяват градовете в област Варна и третия по големина град в България, където условията за живот за много по-добри, отколкото в селата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Сервизи за хранене: Превърнете красиво подредената си маса в акцент на интериора

5 неща, които ръцете разкриват за здравето ни

Тази зърнена култура е богат източник на мощни хранителни вещества

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

8 диетични храни, които предизвикват преяждане

Как да се предпазите от мълнии: Не носете чадър, не говорете по телефона

Пречистване на организма и отслабване с безглутенова диета

15 неочевидни начина за използване на това евтино мазило

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com