Знаете ли с какво се хранят бръмбарите?

1194
Знаете ли с какво се хранят бръмбарите?
Снимка: iStock

Бръмбарите, известни още като Твърдокрили (Coleoptera), са разред насекоми, който наброява около 400 хиляди вида и се смята за най-големия от всички разреди животни. При това, непрекъснато се откриват нови видове. Въобще, бръмбарите са често срещани почти навсякъде, с изключение на моретата и полярните зони. Те играят важна роля в своите родни екосистеми, тъй като се хранят с растения и гъби, животинска мърша, както и с други безгръбначни. Някои видове са вредители по селскостопанските култури, докато други бръмбари ги изяждат и така пазят растенията.

Сред насекомите, включени в разреда Твърдокрили, са представени почти всички известни видове хранене, характерни за членестоногите. Има хищни бръмбари, които се хранят с насекоми и техните ларви; тревопасните бръмбари ядат гъби, листа, корени, плодове и семена; други бръмбари предпочитат дървесина или кора от различни растения.

Много бръмбари са вредители по селскостопанските култури и ядат листата на картофи, цвекло, зеле, овощни дървета, зеленчуци и плодове. Един от най-известните вредители е колорадският бръмбар, който се храни с листата на растенията от разред Картофоцветни - сред тях са такива разпространени селскостопански култури като картофи, патладжани, домати, пипер, тютюн и др .

Има дори видове, които всъщност са горски санитари, тъй като тези бръмбари се хранят със сухи и гниещи части от растения или разлагащи се животински останки.

Колорадски бръмбар: Как да се справим с опасния вредител в градината?

От какво зависят хранителните предпочитания на бръмбарите?

С какво ще се храни един бръмбар, зависи от етапа на развитие на насекомото. Например, зрелите индивиди на някои видове, които сега ядат дървесина, пулпа от зелени издънки, цветен прашец или сок, като ларви са се хранели с органични останки или са били хищници. Има и особени бръмбари, които натрупват такъв запас от хранителни вещества в стадия на ларвата, че вече като зрели индивиди нямат нужда от храна цял живот.

Ако се погледне по-глобално на проблема за храненето на бръмбарите, то трябва да се изтъкне, че чрез своята жизнена дейност те оказват положително въздействие върху екосистемата в техните местообитания. Както възрастните бръмбари, така и техните ларви преработват в организма си изсушена дървесина, части от растения, засегнати от различни гъбични заболявания, активно участващи в процеса на образуване на хумус. В допълнение, бръмбарите опрашват цъфтящи растения.

Но не бива да се забравя, че някои видове бръмбари причиняват значителни щети на повечето селскостопански култури и горите, в кожарската и тютюневата промишленост, музеи и библиотеки, както и на дървени конструкции и мебели.

Какво ядат бръмбарите?

Любимите им храни са листа, дървесина и плодове. Но някои от тях са всеядни. Други пък ядат само определени растения и нищо друго – например, обикновената житна пиявица, която консумира само зърнени култури.

Месоядните бръмбари често ядат охлюви, земни червеи и други живи същества.

От друга страна, има някои бръмбари, които ядат екскременти. Те се наричат ​​копрофаги (например, торни бръмбари).

Некрофагите пък са бръмбари, които участват в разграждането на организмите и ядат мърша.

За лошо или за добро: Какво вещае присъствието на бръмбар в къщата?

С какво да храним домашните бръмбари?

Ако притежавате бръмбар в качеството на домашен любимец, то, поради простите предпочитания за хранене, някои бръмбари - например, бръмбарите-носорози и калинките, може да бъдат хранени с плодове, мед, живи насекоми като листни въшки и др. Има специализирани магазини, където можете да поръчате и купите готова храна за домашни бръмбари.

В случай, че планирате да притежавате бръмбар, уверете се, че можете да му осигурите естествена среда. Поставете листа, клонки или кора в инсектариума. Бръмбарите виреят във влажна среда, така че ще трябва от време на време да пръскате малко количество вода върху листата в скривалището му.

Осигурете на вашия бръмбар достатъчно количество вода. Не използвайте капачка за бутилка за тази цел, тъй като той може да се удави в нея. Поставете мокри памучни топчета или влажна хартиена кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com