Десислава Танева: Ако правим само площади и фонтани, няма да задържим хората по селата

4700
Десислава Танева: Ако правим само площади и фонтани, няма да задържим хората по селата
Снимка: Йорданка Калчева

"Личното ми мнение е, че през 90-те години по грешен начин се ликвидираха стопанствата, ликвидирани бяха работещи предприятия. Не можем вече да говорим за френски (социален) модел. Трябва да правим законодателство, което да даде възможност на малките стопанства в малките населени места, трябва да се използват социалните елементи на програмата за селските райони. Защото, ако само правим площади и фонтани, няма да задържим населението". Това каза на среща с представители на земеделски кооперации в Добрич председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева в отговор на въпрос защо страната ни не е приложила френския модел в земеделието в началото на прехода, както и защо не се търси отговорност на виновните за раздробяване на земята.

Танева сподели, че още като влязла в парламента служителка ѝ казала: „90-те години поръчаха доклад как да направят реституция на земята и платиха за него 150 000 долара. В доклада пишело: „Вашите стопанства са диференцирани, не ги раздробявайте“. Но надделели лобистки интереси и докладът отишъл в коша“.

Експерт: Няма да има голямо поскъпване на земеделската земя тази година

Не се очаква сътресение на пазара на земеделската земя у нас през тази година. Това прогнозира председателят на Българската асоциация н...

Танева увери, че не се подготвя нов закон за земеделските кооперации, нито промени в него. Единствената процедура в момента е проектозаконът за поземлените отношения. Работата по него ще започне отново, тъй като с изтичането на срока на общественото му обсъждане на 16 януари е станало ясно, че има много отрицателни становища по неговото приемане. С този закон се е целяло да се обединят всички актове, касаещи земеделските производители, да бъдат синхронизирани текстовете, да се актуализират някои актове. За 26 години са направени 63-64 поправки. „Но очевидно е станало разминаване и не се прие“, е констатацията ѝ.

Земеделските стопани споделиха огромните пречки, с които се сблъскват. Заради унищожени документи през 1994-1995 г. на бившите земеделски стопанства Йордан Балабанов сподели, че среща трудности да вземе стопански дворове. Макар да имат констативни нотариални актове, те не се признават за документи.

От земеделската кооперация в с. Владимирово заявиха следното: „Оставени сме в ръцете на търговци на препарати, на семена, на резервни части, оставени сме на произвола. Правителството не се интересува от земеделие, а то трябва да е приоритет“.

Хората се оплакаха, че им искат по 200 лева, за да приберат чувалите от препарати. На срещата стана ясно, че фирма от Русе има договор с търговците на препарати да взема безплатно опаковките, но за чувалите това не било договорено и земеделските стопани трябвало да плащат за прибирането им.

История за свитъците от боклука - какво всъщност имаме като земя и шанс

Двата циклостилни тома с над хиляда страници общо бяха оставени до контейнера за боклук. Издание на Националния аграрно-промишления съю...

Председателите на земеделски кооперации заявиха още, че търпят щети от фирми, извършващи дърводобив – клони от сечта падат върху нивите с посеви, районът е в коловози. Намаляват кадрите в земеделието – няма овчари, няма кравари, няма механизатори. Трудно се намират подготвени хора за комбайн, чиято стойност е 600 000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)

Безплатни изследвания за Ковид в РЗИ-Добрич от 22 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com