Събирачи на трюфели: Губим външни пазари със забраната да се влиза в горите

7278
Събирачи на трюфели: Губим външни пазари със забраната да се влиза в горите
Снимка: Йорданка Калчева

„Сезонът на събиране на трюфели е сега и с наложената забрана да се влиза в горите заради опасността от пренасяне на зараза на Африканска чума, ще си загубим пазарите. Забраната е за гъбари, за билкари, ловци, пчелари, а в същото време дърводобивът не е спрян“.

Това казаха търсачи на деликатесната гъба от цяла Североизточна България на днешния протест в Добрич. По техни данни в страната ни се събира черен трюфел и почти цялото количество се изнася. Италия е основен купувач на трюфели. Килограмът се изкупува средно за 60-70 лв. в зависимост от качеството. Ако чуждестранните партньори не се заредят с планираните количества трюфели, те ще се насочат към други страни, са опасението на българските събирачи.

„Няма как от нас – търсачите на трюфели, заразата да влезе в свинекомплексите, тя се разпространява с фуражите“, категоричен е Светлин Неделчев. Той посочва, че в голяма част от горите в Добруджа са липови и там няма диви свине, защото липсва храна за тях.

Красимир Кънчев от Варна посочи, че сезонът трюфелите е около два месеца и половина и това е времето, когато хората разчитат да припечелят, за да осигурят семействата си. На ден опитен търсач на трюфели може да си докара 100-120 лв. Но има и разходи – 360 лв. струва таксата на Държавно ловно стопанство – Балчик. Цената не е посочена централно от Министерството на земеделието, а всяко горско стопанство си я определя. Отделно са разходите за обучени кучета, за високопроходими автомобили, с които да се преминават пресечени местности.

По данни на Ради Радев от Варна над 30 хиляди са търсачите на трюфели в страната, но реално надхвърлят 100 хиляди, тъй като често в този бизнес са включени цели семейства.

Излезлите на днешния протест изразяват готовността си да спазват 3-километровата обособена инфектирана зона около огнището на вируса, но не виждат смисъл в пълната забрана да се навлиза в горите. Те връчиха протестна нота и подписка, подкрепена от над 200 души, на областния управител на Добрич. Те са категорични, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще преминат към ефективни действия и ще настояват за оставката на земеделския министър Десислава Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com