В Добрич ще се проведе международният фестивал "Фолклор без граници"

2798
В Добрич ще се проведе международният фестивал "Фолклор без граници"
Снимка: Община Добрич

От 24 до 26 юли 2022 г. в град Добрич ще се проведе ХХ МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ „ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ“. Форумът се организира от Община град Добрич и НС ЦИОФФ – БЪЛГАРИЯ (Национална секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО) и е под патронажа на г-н Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич.

Тази година във фестивала ще участват 7 състава от България, Грузия, Египет, Мексико, Северна Македония и Турция:

България, Добрич – ПРЕДСТАВИТЕЛНА ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА СТУДИЯ „ДОБРУДЖА“

Детската фолклорна студия е създадена през 1989 година с цел издирване, съхраняване и популяризиране на българския фолклор. Неин създател и главен художествен ръководител е Стоян Господинов.

През годините студията се утвърди като школа за обучение на млади хора и създаване на кадри за Професионалния ансамбъл „Добруджа“. Днес в нея се обучават над 150 деца и младежи.

В репертоара на състава влизат над 25 постановки от всички етнографски области на България, като преобладават танците от обредния цикъл на добруджанския край.

За своята 33-годишна история танцова студия „Добруджа” е реализирала над 1000 концерта и турнета, печелила е редица престижни награди и отличия. С огромен успех е гастролирала в Германия, Испания, Унгария, Русия, Швейцария, Италия, Турция, Белгия, Англия и др.

Грузия, Батуми – АДЖАРСКИ ДЪРЖАВЕН АКАДЕМИЧЕН АНСАМБЪЛ ЗА ПЕСНИ И ТАНЦИ „АРСИАНИ“

Ансамбълът е създаден през 1921 г. От 1961 г. той носи името на своя основател Мелитон Кухианидзе – един от най-известните артисти на област Аджария в Р Грузия, а от 2017 г. се нарича „Арсиани“ /в превод – орел/.

Вече повече от век съставът изнася концерти в страната и в чужбина, представя грузинската народна култура пред чуждестранни лица и делегации и участва в държавни събития и благотворителни дейности.

В него участват професионални певци, танцьори и музиканти, а през 1994 г. отваря врати и детската му школа. През 2016 г. Ансамбълът получава статут на академичен състав. Две години по-рано историята му е представена в специално създаден музей и в документален филм.

„Арсиани“ работи и концертира с най-известните артисти на традиционното грузинско изкуство. Той е лауреат на редица международни фестивали и конкурси и носител на престижни награди.

Грузия, Тбилиси – ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА ГРУПА „АБЖАРИ“

Съставът е основан през 1996 г. Негов художествен ръководител и хореограф е г-жа Нона Джандагашвили. От създаването си до днес танцовата група „Абжари” е концертирала в почти всички републики на бившия Съветски съюз и е участвала в редица международни форуми в Италия, Турция, Унгария, Румъния, Испания, Полща, Германия и мн. др. Съставът е награден с почетен диплом на Киевския пролетен фестивал. Той е пръв на Втория всесъюзен младежки фестивал, на Кавказкия детски фестивал „Руска зима” и на Детския фестивал във Варна – България. Лауреат е на международните фестивали в Испания, Италия, Румъния и Турция.

Египет, Александрия – ФОЛКЛОРНА ГРУПА „ЕЛХОРРИА“

„Елхорриа“ е създадена през 90-те години на миналия век. Тя е един от най-известните фолклорни състави, които по линия на Министерство на културата на Египет представят страната в чужбина.

„Елхорриа“ включва 55 танцьори и музиканти, повечето от които са студенти и възпитаници на различни египетски университети.

Съставът е участвал в седмиците на египетската култура, както и в редица международни фестивали и конкурси в Египет, САЩ, Япония, Австралия, Южна Корея, Франция, Испания, Турция и мн. др.

Мексико, Салтильо – ФОЛКЛОРНА ГРУПА „АЛИАНЦА“

Фолклорната група „Алианца“ започва дейността си през 1999 г. и от тогава до сега всяко лято участва в различни международни фолклорни фестивали.

Групата включва млади артисти, които реализират проекти, свързани с традициите и обичаите на местното население до 19 в. В репертоара са включени танци и обичаи от девет различни региона на страната, които се изпълняват под музикалния съпровод на мариачи. Специално място в програмата на ансамбъла е отредено на мексиканската митология – представена по неподправен и различен начин, носещ настроение, творчески плам, самобитност, емоция и заряд.

Северна Македония, Куманово – КУД „ПАНЧЕ ПЕШЕВ“

Началото на ансамбъла е поставено в далечната 1926 година. КУД „Панче Пешев“ е един от първите и най-известни ансамбли в Република Македония. Той носи името на македонския революционер, музикант и композитор Панче Пешев, загинал по време на Втората световна война.

Чрез своя репертоар ансамбълът представя и съхранява традиционния фолклор на етнографските области на страната.

За близо столетие той е участвал в много международни фестивали във Франция, Италия, Румъния, Унгария, Турция, Полша, Чехия, Испания, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и България.

Турция, Бурса – ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА ГРУПА „НИЛЮФЕР“

Фолклорната танцова група „Нилюфер“ /в превод лотос/ е създадена през декември 2001 г. Тя представя народната култура на региона в Турция и в чужбина.

През творческия сезон 2006/2007 г. начело на групата застават Салих Гьокдемир и Хакан Танръовер. Те въвеждат 5 възрастови групи - детска (6-10 години), звездна (11-15 години), младежка (15-20 години), шоу група (20-35 години) и майсторска група (+ 35 години). В резултат, се увеличава броят на танцьорите, който тази година достига 350, както и на професионалистите, които за 2022 г. наброяват 60.

Община Добрич почете 185 години от рождението на Васил Левски

Добрич отбеляза тържествено 185 години от рождението на великия син на България Васил Левски. Дата, която трябва да помни и да предава ...

ПРОГРАМА:

24 юли 2022 г. (неделя)

18.30 ч., пешеходна зона Дефиле на участниците

19.00 ч., пл. „Свобода“ Откриване на фестивала. Концерт на Аджарски държавен академичен ансамбъл за песни и танци „Арсиани“ – Грузия и на Група за народни танци „Нилюфер“ – Турция

25 юли 2022 г. (понеделник)

18.30 ч., пешеходна зона Дефиле на участниците

Музикален образователен урок в Центъра за защита на природата и животните

Зооцентърът в Добрич посрещна Духовия оркестър за специален образователен концерт, който зареди малчуганите и техните учители с много м...

19.00 ч., пл. „Свобода“ Втора фестивална вечер. Концерт на

Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“, Фолклорна трупа „Елхорриа“ –

Египет и на Фолклорен ансамбъл „Панче Пешев“ – Северна Македония

26 юли 2022 г. (вторник)

18.30 ч., пешеходна зона Дефиле на участниците

19.00 ч., пл. „Свобода“ Концерт на Фолклорна танцова група „Абжари“ – Грузия и на Фолклорна група „Алианца“ – Мексико. Закриване на фестивала

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com