Земите на Крушари – неразгаданата тайна или Terra incognita (СНИМКИ)

15892
Земите на Крушари – неразгаданата тайна или Terra incognita (СНИМКИ)
Снимка: община Крушари

Крушари е една от осемте добруджански общини, а в северната си част граничи с Румъния. Районът не е от най-посещаваните от туристи в страната ни, макар че притежава забележителни и все още неразгадани напълно исторически паметници от различни епохи. Тези земи все още пазят тайните си.

Особен интерес сред научната общност представлява трако-римският град Залдапа в местността Калето между селата Абрит и Добрин. Името на крепостта означава студена или жълта вода. Има доказателства за човешко присъствие в района още от праисторическия период. Открити са културни пластове и от тракийско селище на племето обулензи, датирани от VIII век преди Христа. През римския период тук е изградена внушителна укрепителна система. Византийският хронист Йоан Антиохийски посочва, че от Залдапа произхожда Виталиан, оглавил бунта срещу император Анастасий. След нашествията на авари и славяни, животът в античния град замира.

На Карел Шкорпил се дължат първите проучвания на района. Негова е заслугата за разкритата раннохристиянска църква. Наскоро археолози откриха в античния град голяма епископска базилика, сравнима с  храмове в Одесос (Варна), Истрия (Синое) и Томи (Констанца).

Друга интересна дестинация в община Крушари е Текето до село Александрия. Двуобредното светилище Мустафа Канаат – Свети Илия събира и мюсюлмани, и християни. То е в непосредствена близост до антично светилище. Някои историци изказват мнение, че в основата на мюсюлманския молитвен дом стои християнски храм. Според други то е основано от бекташи. Каквато и да е историческата истина, поклонници и на Христос, и на Мохамед се събират заедно край Текето от години.

Туристите, посетили района на Крушари, задължително трябва да видят и Сухата река. Намиращите се тук скални манастири са сред най-ранните в Европа, обитавани през I хилядолетие след Христа. Манастирът „Гяур евлери“ (християнски къщи) се състои от църква и девет монашески килии, изсечени в скалите и свързани помежду си.

За популяризирането на Крушари като интересна туристическа дестинация местната власт всяка година планира в бюджета си средства за подпомагане на археологическите проучвания. По данни на кмета Добри Стефанов са тази година са предвидени 20 хил. лв.

Община Крушари и Регионалният исторически музей в Добрич са партньори на румънската община Хършова по проекта „Трансграничен съюз в сянката на историята“. Сред дейностите, които изпълнява по този проект българската страна, е изграждане на музей на открито в Крушари и експониране на находки от Залдапа и умален макет на крепостта. Лапидариумът е позициониран до сградата на общинската администрация и заема площ от около два декара.

В проекта е заложено също изграждане на туристическа инфраструктура на крепостта Залдапа, Суходолието и скалните манастири, създаване на туристически маршрут Залдапа – Суходолие – Карсиум, който обхваща културни и природни забележителности на територията на двете общини – Крушари и Хършова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com