2/3 от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

3986
2/3 от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи
Снимка: iStock/Guliver

Повече от 2/3 от българите посочват, че изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. Малко над 37% изпитват известни затруднения, 26.6% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 11.9% - като много трудно.

От друга страна, 20.2% от лицата посочват, че относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи, докато едва 4.2% заявяват, че не изпитват затруднения.

Разходите са нараснали повече от доходите през миналата година

Разходите на домакинствата у нас растат по-бързо от доходите. През миналата 2021 година, разходите средно на лице от домакинството са с...

Това става ясно от анкета на Националния статистически институт, проведена като част от инициатива на европейската статистическа служба Евростат, която цели да осъществява тримесечен мониторинг на промените в условията на живот в резултат на пандемията. Проучването е осъществено през последното тримесечие на миналата 2021 година.

Резултатите от анкетата показват, че увеличение на дохода на домакинството за последните 12 месеца са отбелязали 29.8% от лицата в домакинствата. Като основни причини за увеличението на дохода са посочени увеличението на социалните помощи - за 34.0% от лицата, докато за 24.3% от лицата това е станало в резултат на индексирането/преизчисляването на заплатите.

Намаление на доходите за последните 12 месеца посочват 8.4% от лицата. За 29.7% от лицата с намален домакински доход основната причина за това е намаляване на работното време, надницата или заплатата, а за 20.2% - загубване на работа/безработица/фалит на собствена фирма. Сред лицата с намалени доходи най-голям е делът на тези, на които се е наложило да ограничат разходите си за храна, облекло, пътуване или други потребителски стоки и услуги - 53.9%, а 17.2% са използвали натрупани спестявания, за да компенсират намаляването на дохода.

Най-голям е делът на лицата, за които доходите на домакинството през последните 12 месеца са останали почти без промяна - 61.8%.

Независимо от промените в доходите близо половината от лицата в домакинствата (48.7%) не могат да си позволят да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 370 лева (официалната линия на бедността у нас за 2021 г.)

Цените на храните растат два пъти по-бързо от заплатите

Цените на основни храни у нас поскъпнаха средно с 30% само за година, като скокът при редица продукти надхвърля 40%. В същото време, ср...

13.7% от лицата в домакинствата са имали през предходното тримесечие финансови затруднения при плащането навреме на заем/ипотека/наем/жилищни разходи за основното жилище.

Средната удовлетвореност на лицата на 16 и повече години от финансовото положение на домакинствата им, измерена по скала от 0 до 10, е 4.61. Равнището на доходите влияе върху общата удовлетвореност от финансовото положение. За 20-те процента домакинства с най-високи нетни доходи средната удовлетвореност на лицата е 6.17, а за 20-те процента домакинства с най-ниски нетни доходи удовлетвореността на лицата от финансовото положение е 2.89.

Общата удовлетвореност от живота средно за анкетираните лица е 5.85, измерена по същата скала от 0 до 10. По отношение на удовлетвореността от личните взаимоотношения със семейството, приятелите, съседите, колегите анкетираните лица дават относително висока оценка - 7.18.

Анкетата на НСИ обхваща общо 3 042 домакинства и 5 692 лица на възраст 16 и повече навършени години.

Още: Последни сме по материално благосъстояние в ЕС

България на дъното по покупателна способност в ЕС

България е последна в Европейския съюз по брутен вътрешен продукт на глава от населението, измерен чрез паритет на покупателната способ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика