3593 документа само от началото на годината не са подписани в ДФЗ

26142
3593 документа само от началото на годината не са подписани в ДФЗ
Снимка: БГНЕС

Новият изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" Атанас Добрев заяви, че не може да коментира нарушенията по доклада, изготвен за ДФЗ, тъй като не е компетентен орган. За самият доклад обясни, че съдържа 180 страници, описани от 17-членна комисия, секретар и председател на комисия. Те са констатирали 3593 документа от началото на 2014 година, които не са били подписани.

Според проверката на Фонда, оповестена от земеделския министър Димитър Греков, 42 броя анулирани документи съществуват без електронен архив, 975 броя заверени номера без описание и електронен архив.

3593-те документа не са проекти, а документи по различните схеми и мерки на разплащателната агенция. Има 2000 проекта към тази бройка. Останалите са различни документи, включително текуща кореспонденция на структурата. Общо са 3593, 2000 проекта, обясни Добрев, предаде БГНЕС.

От петък, 18 юли, с негова заповед са пренаредени екипите за разглеждане на процедурите по ЗОП на всички български общини. В средата на август ще успеем да отговорим на очакванията относно ЗОП-вите процедури на българските общини и ще успеем да ги сключим, обеща Добрев. До средата на август съм дал заповед залежалата информация и това, което се подава в момента да бъде извадено и подписано, заяви той. Добрев призова за изчакване на цялата проверка от комисията като тогава ще стане ясни какви са загубите и като цяло какво наследство е оставило предишното ръководство на фонда.

ДФ "Земеделие" трябва да работи в полза на България и всяко едно действие или бездействие досега. Ще съборя всяка стена, която е била издигната пред фонда за обществото. Кабинетът ми е отворен за всеки българин, който кандидатства и има проблеми, зарече се новият директор на фонда. Той обяви, че позицията, която заема в момента, не му е самоцел. Засега ме очаква много работа, увери той.

Добрев бе категоричен, че всяко едно заинтересовано лице, което има отношение към фонда ще бъде приемано и ще му бъде разяснявано какви са проблемите по проекта му. В по-далечен план ще бъдат съставени мобилни екипи на фонда, които ще обикалят по области, като ще дават разяснения на всички земеделски производители с цел изчистване на грешките на време.

Относно това дали проблемът с избор на сертифициращ орган е решен зам.-министърът на земеделието Явор Гечев обясни, че предстои да бъде подписан договор за довършване на работата по годишния доклад, който трябва да извърши сертифициращия орган.

Атидже Алиева Али, зам.-изпълнителен директор на фонда обясни, че по 121 мярка, която е за модернизиране на земеделските стопанства, остава да се договорят 690 проекта, които са обработени и са финален етап преди договор. С решението на Министерски съвет ще имаме възможност да сключим договорите  по тези проекти за около 200 млн. лева, увери Али.

 С 690 проекта ще бъде приключена обработката на всички 930 подадени проекта. Вече имаме 130 сключени договори от настоящия бюджет, около 40 оттеглени, около 55 отхвърлени проекти, които не са отговаряли на изискванията по мярката. Така че с тези 690 проекта ще приключим обработката по целия прием и ще затворим договарянето по мярката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика