АБВ иска ясен срок, в който търговците на горива да поддържат запаси

2622
АБВ иска ясен срок, в който търговците на горива да поддържат запаси
Снимка: Gettyimages

По инициатива на ПП АБВ и с подкрепа и на народни представители от други парламентарни групи, в Народното събрание бяха депозирани три проекта за промени в административното и наказателното законодателство. Промените касаят съдебната реформа и предотвратяване на престъпления, свързани с данъчни измами и злоупотреби в бизнеса с горива.

„Предложенията ни в административното правосъдие засягат самия Административно процесуален кодекс и 48 специални закона. Те се отнасят до осигуряване на оптимална натовареност на административните съдилища, за да се гарантира бързото и справедливо правораздаване“, обясни пред журналисти в Народното съжрание зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

КЗК и полицията с внезапна проверка на "Лукойл" и "Ромпетрол"

Служители на Комисията за защита на конкуренцията съвместно с органите на полицията осъществяват внезапна проверка на място в "Лукойл Б...

Според Петков от огромно значение са внесените предложения за промяна в Наказателния кодекс, който от 2006 година до момента не третираше злоупотребите с горива, като специфично престъпление, тъй като в текст в чл. 234 от закона се посочва, че наказателна отговорност се носи за акцизни стоки без бандерол, което до момента третира единствено алкохола и тютюневите изделия, въпреки че горивата са също акцизна стока.

Румен Петков заяви, че в предложенията за промени се акцентира и върху регулирацията на сроковете, в които фирмите, търгуващи с горива трябва да съхраняват изискуемия по закон запас от нефт и нефтопродукти. Той бе категоричен, че липсата на ясно разписани времеви изисквания оставя възможност за спекулации и измами с ДДС и на практика застрашава и националната сигурност на България. „В Закона за запасите от нефт и нефтопродукти се въвежда изискване за съхраняване и възстановяване на запаси за текущата година. В действащия закон няма срок и са възможни схеми, с които от една страна се ощетява хазната с ДДС, а от друга се застрашава националната сигурност, ако голяма част от дружествата се регистрират и осъществяват дейност за по няколко месеца, без да създават запаси“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика