Агенции като S&P не ги интересува кой управлява, а дали има реформи, казва Кадиев

26419
Агенции като S&P не ги интересува кой управлява, а дали има реформи, казва Кадиев
Снимка: БГНЕС

Няма политически оттенък в оценката на Standard&Poor's относно България и кредитния ѝ рейтинг. Перспективата за развитие е намалена, защото от S&P смятат, че има повишен политически риск в страната. Това заявиха в сутрешния блок на bTV финансистът Алекс Бебов и червеният депутат Георги Кадиев.

Според експертите в студиото на „Тази сутрин” обаче от S&P са отчели само, че съществува повишен политически риск и нестабилност преди изборите за евродепутати през май догодина. А това може да се отрази по негативен начин върху икономиката ан страната.

"Рейтинговата агенция оценява риска дадена държава да изпадне в състояние да не може да изплаща външния си дълг. В този смисъл тя следи политиката заради влиянието й върху икономиката. Не мисля, че са дали политическа оценка. Просто са казали, че има риск да не се осъществят икономическите реформи, от които страната се нуждае. За тях не е важно кой управлява, а дали има такива реформи. Обикновено намаляват перспективата и 12 месеца наблюдават ситуацията – едва след това евентуално намаляват оценката. Последно 2008 г. сме имали негативна перспектива от S&P”, обясни Кадиев.

Според Бобев е нормална практика рейтинговите агенции да се презастраховат. Така, в случай, че има негативно развитие на ситуацията в дадена страна - "един вид те са го предвидили".

Борисов: Стойнев толкова се е самозабравил, че нарича решение на S&P политическо

Днешният коментар на икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев относно решението на рейтинговата агенция Standard&Poor's...

Именно S&P беше първата от голямото трио - S&P, Moody's и Fitch, която не се посвени да намали кредитния рейтинг на САЩ преди няколко години.

Той подчерта, че пазарите почти не са реагирали на намалената перспектива. Причината – те отчитат малка вероятност за реално падане на рейтинга. Още повече, че настройките на бизнеса за следващата година са положителни, както стана ясно от проучване на Стопанската камара.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com