Алтернативи на депозита

11243
Алтернативи на депозита

Въпреки изкушенията на консуматорската култура, българите не се отказват от навика си да спестяват „бели пари за черни дни”.

Галопиращата инфлация и трусовете на банковата система от края на миналия век не ни отказаха от депозитите, а родният фондов пазар така и не предложи достатъчно привлекателни алтернативи за редовия дребен инвеститор.

Доходите от лихви в данъчната декларация

Данъчна декларация за доход от лихви по банкови депозити все пак ще се подава. Тя обаче ще бъде задължителна само за хората, които имат...

Прескачайки от криза в криза, българите (поне тази с малко късмет), продължават да са горди собственици на спестовни книжки. Манталитетът ни обаче, оцелял на поредица икономически катастрофи, може и да претърпи коренна промяна заради новата идея на финансовия министър Симеон Дянков да облага с данъци лихвите върху депозитите.

Оправданието, че мярката е насочена срещу богатите, не успокои тревогите. Може и да разполагаш със съвсем скромна сума, но това са си твоите си пари – макар и малка гаранция за бъдещето.

Фактът, че не разполагаш с много не означава, че си готов да загубиш и малкото, което имаш, за сметка на инфлацията и хазната.

Икономисти предупреждават, че след новия налог, доходността от банковите депозити реално ще падне под нулата. В този случай поне, богати и бедни действат в съзвучие – те еднакво усилено търсят алтернативни начини да спестяват. Някои варианти, които до скоро не можеха да се мерят с добрите стари и уютно познати спестовни влогове, се обсъждат оживено в лъскави офиси – или от пенсионерите, наливащи си минерална вода на чешмата пред Централна баня. Истината обаче че, че с данък или не, депозитите най-вероятно няма да загубят привлекателността си – не само защото са познат вариант, а и защото алтернативните вложения за по-бедния българин не са кой знае колко много.

Данък "лихва" вече работи за хазната

Данък "лихва" вече работи за хазната. Всеки ден влоговете на гражданите носят доход, но 10% от него ще бъде събрана в бюджета през 20...

Въпросът как да защитиш спестяванията си няма еднозначен отговор. Правилният избор зависи от това, с каква сума разполагаш, каква е вероятността парите спешно да ти потрябват в средносрочен план, и какви рискове си готов (и можеш да си позволиш) да поемеш, за да извлечеш по-висока печалба.

Основно правило, от което може да се води всеки инвеститор, било то дребен или мощен е – по-висока доходност = по-висок риск.

Ако някой ви обещава апетитно „сигурно” вложение с лихви, значително над тези на банковите депозити – бягайте далеч. Той почти със сигурност е мошеник.

Какви са реалните алтернативи за българите, които не желаят вече да държат парите си на влог, четете в EXPERT.BG.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика