Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки: ЕС осигурява много възможности за активните млади хора

1700
Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки: ЕС осигурява много възможности за активните млади хора
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

Програмите и възможностите за образование, стаж и предприемачество сред младежите, които се осигуряват от ЕС, са на практика безгранични, стига младите да имат желание, да са активни и да потърсят необходимата информация. Около тази теза се обединиха евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки на днешната дискусия "Готови ли сте за собствен бизнес", която се проведе в Нов български университет.

Почти 20% е нивото на младежката безработица в ЕС като най-високо е в Гърция – 45%, а България е някъде по средата. Доброто образование е най-добрият вариант за обръщане на тази тенденция и за осигуряване на възможност на младите хора да си намерят работа, смята Ангел Джамбазки. Той добави, че предприемачеството е алтернатива на заетост, която при младите има повече пречки да се стартира, но изброи поне десетина програми, по които те биха могли да получат финансиране – микро, за инвестиции или за иновации.

"Предприемачът като откривател" учи гимназисти как да променят света

Той е с избеляла тениска и дънки, изглежда крайно непретенциозно. Но има идея, която завинаги ще промени начина, по който хората по ця...

"Не е работа на ЕС и на държавата да ни намират работа, а да осигурят съответните инструменти за насърчаване на предприемачеството", коментира и Андрей Ковачев. Според него е много нарушена връзката между образованието и нуждите на реалния бизнес, в резултат на което много от младите хора след като завършат не могат да си намерят работа и трябва да се преквалифицират. "Финансирането по програмите на ЕС е безвъзмездно, но бюрокрацията и документацията по отчитането са много сериозни. Другият вариант е да се вземат изгодни бизнес кредити, които после трябва да се връщат", обясни предимствата и недостатъците Андрей Ковачев.

Основно две са пречките пред младите хора у нас да започнат собствен бизнес – корупцията и бюрокрацията в администрацията от една страна, и сблъсъкът между цифровите и аналоговите хора, отговори Ангел Джамбазки на студентски въпрос. Образованието е изключително важно и хората трябва и да се самообразоват и надграждат, за да са в час с новостите. Според Андрей Ковачев към тези пречки може да се добави и бавната, неефективна правосъдна система. Той добави, че има саботаж от страна на средния административен ешелон срещу въвеждането на електронното правителство от страна на книжните хора, което в голяма степен ще реши проблема с бюрокрацията и обикалянето от гише на гише и ще облекчи корупционния натиск.

Дискусията днес (2 декември) беше част от проекта "Европа и аз" на Българското училище за политика "Димитър Паница", който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент. Actualno.com и Expert.bg са медийни партньори на проекта. Целта на проекта е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

Догодина в рамките на проекта ще има още един дебат със студенти за ролята на свободните медии за демокрацията в европейския контекст, а също така и онлайн фотоконкурс, фотоизложба и дискусионен форум на тема: "Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?".

Георги Пирински: В IT сектора България има сериозно натрупан потенциал

Предприемаческите решения в контекста на новите технологии, дигитализирането на икономиката и ролята на Европейския съюз в насърчаванет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com