Ангелкова: България е 10-а в ЕС по ръст на туристите

1291
Ангелкова: България е 10-а в ЕС по ръст на туристите
Снимка: БГНЕС

Миналият зимен сезон имахме над 1 600 хил. туристи, което е 12% ръст в сравнение със сезон 2016-2017г. Сега очакваме около 5% ръст на база на нашите консервативни прогнози, като основно най-голям брой туристи очакваме от нашите съседи - Гърция, Турция, Сърбия и Македония. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред "Дарик".

По думите ѝ е регистриран и доста голям интерес от британските туристи. Има и посетители от Израел, Русия, Австрия и Германия.

Единната система за туристическа информация ще бъде въведена през януари

Единната система за туристическа информация предстои да бъде въведена в края на януари 2019 г. Това каза министърът на туризма Николина...

„Има ръст на туристите, защото от една страна българския туристически продукт с всяка една година подобрява своето качество. От създаването на Министерството на туризма през 2014 година, когато България беше опозната като евтина туристическа дестинация, сега големите тур-оператори ни представят като държава, която предлага добро качество на разумна цена“, посочи тя.

Според нея това подобрява рекламата за страната ни, но в същото време самият бранш полага големи усилия, за да подобрява качеството на предлаганите услуги.

„Голяма част от чуждестранните туристи, над 72% отсядат в четири-пет звездни хотели, докато посещават България“, изтъкна още тя.

Според нея, за да бъдат изравнени туристическите посещения в България между летния и зимния сезон, трябва задължително да се инвестира в инфраструктурата на съоръженията.

Безработните вече ще могат да се квалифицират за нуждите на хотелите

Двамата ресорни министри, Николина Ангелкова и Бисер Петков, се срещнаха с туристическия бранш и работодатели, за да обсъдят проблема с...

„Стартираме нова инициатива заедно с най-известните шеф готвачи в България да направим карта на най-известните фестивали, свързани с кулинарията. Допълнително дадем възможност на туристите – български и чуждестранни, за да знаят в кой район какво събитие има. Интересът към столицата през последните 3-4 години изключително нарасна, особено за градския туризъм през уикендите“, съобщи министърът на туризма.

„Към момента за 2018 г. мога да направя обобщение с данните за първите 10 месеца на годината. За тях над 8,4 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, което е с около 5,6% ръст, в сравнение с предходната година. Очакваме и цялата година да бъде с ръст около 5%, надявам се да достигнем до 9,1 – 9,2 млн. чуждестранни туристи за 2018 г.“, добави тя.

По думите ѝ стоим доста по-добре на пазара от Сърбия и Румъния. „Мисля, че Румъния за първите 10 месеци на 2017 г. има туристи в рамките на 5 млн. Сърбия също има около 4 млн. чуждестранни туристи. Този ръст не е тенденция. Към момента България, за първите 10 месеца на годината, е на 10 място по ръст от всички държави членки на ЕС. Позицията е доста добра, миналата година бяхме на второ място като процент на ръста. Движим се успешно по отношение на устойчивост на дестинацията. Трета поредна година сме в топ 10“, обясни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com