БДЖ няма да фалира, заяви директорът на компанията

9345

БДЖ няма да фалира, но трудно ще излезе на печалба. Това заяви изпълнителният директор на Холдинг "Български държавни железници" ЕАД Християн Кръстев, предаде БГНЕС.

Кръстев бе категоричен, че сценарий за фалит на БДЖ е избегнат и никой не работи в посоката фалит на БДЖ и няма опасност холдингът да фалира. Колкото до това обаче дали БДЖ може да излезе на печалба, според Кръстев това е трудно, защото "Пътнически превози" все пак са субсидирано дружество, така че ще бъде трудно.

Същевременно заместник-министърът на транспорта Антон Гинев уточни, че прехвърляне на активите на "Пътнически превози" към Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) не е било мотив в промените на закона. Гинев добави, че има изготвен план за преструктуриране на БДЖ, който ще бъде обсъден на следващия Обществен съвет по железопътен транспорт.

За два месеца се прекъсва се движението на влаковете в участъка между Габрово и Царева ливада

Движението на влаковете в участъка между гарите Габрово и Царева ливада ще бъде прекъснато за периода 26 август – 13 ноември, съо...

В момента продължават преговорите с кредиторите, сега експертите са в Брюксел, а другата седмица кредиторите пак ще дойдат в София, уточни Кръстев. "Говорим за разсрочване на кредитите и избягването на фалит на БДЖ. Има сближаване на страните и на банките, така че може би и до няколко седмици ще има реални подписвания за разсрочване на кредитите", каза Християн Кръстев. Той бе категоричен, че кредиторите нямат интерес да фалират БДЖ, а биха искали да си вземат парите.

На 15 септември ще бъде готов и новият график за движение на влаковете. Той предвижда възстановяване на влаковете, които бяха спрени и реална връзка на големите гари с малките линии. Християн Кръстев също потвърди, че няма да има съкращения и за момента не се предвиждат такива. Евентуално може би ще има освобождаване на хора, на които им предстои да се пенсионират.

На Обществения съвет по жп транспорт стана ясно и, че малките предприятия, желаещи да извършват само регионални превози, не е нужно да притежават лиценз на Европейския съюз, а е нужно да отговарят само на директивата за безопасност. Представители на бранша заявиха, че не трябва да се бъркат железопътният и автомобилният транспорт и тези промени в Закона за железопътния транспорт няма да са изгодни за бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com