Бизнесът на руски милиардери в България: Андрей Мелниченко***

17228
Бизнесът на руски милиардери в България: Андрей Мелниченко***
Снимка: Фондация Андрей Мелниченко

Занимаващият се с въглища и минерални торове руски олигарх Андрей Мелниченко е един от богаташите в Русия, които не бяха директно санкционирани в първия момент след старта на войната в Беларус. *** Но на 9 март, 2022 година, името му вече влезе в списъка със санкционирани от ЕС.

Мелниченко е роден на 8-ми март 1972 г. в Беларус. Завършил е интерната на специализирания образователен и научен център на Московския държавен университет, след това постъпва във Физическия факултет в университета Ломоносов. Прехвърля се в Академията на Плеханов, специалност "Финанси и кредит". Още като студент прави първите опити за бизнес. Заедно със свои състуденти регистрира туристическа фирма, сключва сделки за продажба на офис техника. През 1991 г. отваря първото обменно бюро.

В края на 1992 г. е издаден указ за задължително лицензиране на валутни дейности, така че работата на обекта става невъзможна. Необходима била банка, под чиято шапка да продължи печелившия си бизнес. Скоро Мелниченко регистрира първата си финансова институция - MDM. В края на 1993 г. финансово-кредитната компания получава лиценз за банкова дейност. Обхватът на работа в тази област става тесен и Андрей Игоревич Мелниченко започва да изкупува акции на обещаващи предприятия въглищна промишленост.

Мелниченко е най-големият акционер в EuroChem, производител на минерални торове и селскостопански продукти. Той притежава и по-голямата част от SUEK - най-големият руски доставчик на термични въглища. Другите инвестиции на Мелниченко включват недвижими имоти и дял в Rosseti Siberia - публично търгуван дистрибутор на електроенергия в Русия.

Според Bloomberg в началото на тази година неговото нетно богатство възлиза на 21,4 млрд. долара. Агенцията сочи, че към 8 март 2022 г. състоянието му се е увеличило с 565 милиона долара.

В България

Мелниченко има бизнес и в България е от 2017 година, когато чрез швейцарската фирма "Еврохим Трейдинг" придобива фирмата "Агрикола България" за производство на минерални торове. Към онзи момент базираната в Плевен фирма годишно произвежда между 70 000 и 80 000 тона минерални торове, а оборотът ѝ е около 20 млн. лева.

Откакто е купена от Мелниченко (края на  2017-та), дружеството е с название "Еврохим Агро България". От ноември 2021-ва неин едноличен собственик е "Еврохим Груп АГ" (Швейцария) – пак собственост на руския милиардер.

През 2020 г. приходите на "Еврохим Агро България", която официално има 15 работници и служители, са 74,346 млн. лева, а през 2019-та – 78,3 млн. лева, сочат данните от последния годишен финансов отчет в Търговския регистър. Тоест, увеличението на оборота е почти четворно спрямо 2017-та година.  

Според Имотния регистър дружеството има имоти в Плевен, село Боженци (Габровско), в Добрич, Карнобат. Наложило е възбрана върху имоти на негови длъжници, които се намират в с. Фурен (Врачанско) и в Дерманци (Ловешко).

Луксът

Най-широка медийна известност Мелниченко доби през 2017 година, когато стана собственик на най-голямата в света ветроходна яхта срещу 400 млн. евро – 143 метра дължина и 25 метра широчина. Тя носи името "A" – заради първите им имена с неговата съпруга Александра Никулич, бивш сръбски модел.

Буквално дни след като отплува с новия си собственик тя беше задържана заради иск за адмиралтейство за 15,3 милиона евро, подадена от германската корабостроителница Nobiskrug - в пристанището на Гибралтар.

Според исковите документи на Nobiskrug, окончателното плащане от 9,8 милиона евро по договора на корабостроителницата и собственика на плавателния съд Valla Yachts Limited, базиран на Бермудите, е трябвало да се плати на 27 януари 2017 г., но не било платено. Освен това Nobiskrug претендира за суми от 2,6 милиона евро и 2,9 милиона евро, които според съдебните документи вече са предмет на спор между корабостроителницата и Valla Yachts относно отговорността за фактури на подизпълнител и оспорени поръчки за промяна по време на строителния процес.

Общата сума, търсена от Nobiskrug, възлиза към онзи период на 15 298 297,05 евро плюс лихва, според исковата молба.

Следват поредица арбитражни дела, след които плащанията са уточнени и уредени.

Към днешна дата яхтата се намира на пристанище в Адриатическо море, близо до град Триест (Италия). Тя е свободна и няма данни срещу нея да се готвят действия на западни власти, за разлика от яхтите на други руснаци, с калибъра на богатството на Мелниченко.

По данни на Vesselfinder.com "съдът SY "A" (IMO: 1012141, MMSI 232039750) е яхта, построена през 2017 г. (на 5 години) и в момента плава под флага на Обединено кралство (Обединено кралство). Собственост е на Valla Yachts Ltd – Бермуда.

Припомняме, че италианската полиция конфискува яхтата на най-богатия руснак Алексей Мордашов, който миналата седмица беше включен в черния списък на ЕС след военното нападение на Русия срещу Украйна. Според агенция Reuters 65-метровата "Леди М" била иззета в северното италианско пристанище Империя, а стойността ѝ според Forbes е 27 млн. долара. 

Съобщава се също, че яхтата на милиардера Генадий Тимченко, поддържащ тесни връзки с президента на Русия Владимир Путин и сочен за основен строител на провалилия се "Южен поток" в България, е блокирана в Империя и скоро ще бъде "арестувана". 

По-рано излезе информация, че германските власти са запорирали яхтата на друг близък до Путин олигарх - Алишер Усманов. Суперяхтата му "Дилбар", с дължина 150 метра, струва около 600 милиона долара. Във Франция пък беше "арестувана "яхтата на шефа на "Роснефт" Игор Сечин, също близък на Путин и също в списъка със санкции на ЕС.

На името на Мелниченко съществува фондация с мисия за равни възможности на всеки, високо качество, широк обхват и многообразно знание, творческа свобода, академично, професионално и лично развитие.

В сайта ѝ пише, че Мелниченко е самоизграден руски индустриалец и филантроп.

"През последните 25 години той създаде многомилиардни бизнеси, които следват най-високите международни стандарти за управление, счетоводство, одит и здраве и безопасност. Неговите корпорации – производителят на торове ЕвроХим и енергийната компания за въглища СУЕК – са сред най-големите в света в своите индустрии. Те са построени по заслуги, тъй като г-н Мелниченко не е участвал в постсъветската приватизация или е получавал някакво специално отношение от руското правителство", се сочи още за него.

*** Не така обаче гледа ЕС на Мелниченко. В санкционния списък на Европейския съюз, за милиардера пише следното: "Мелниченко принадлежи към най-влиятелния кръг от руски бизнесмени с тесни връзки с руското правителство. Поради това той е активен в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

На 24 февруари 2022 г., след първоначалните етапи на руската агресия срещу Украйна, Андрей Игоревич Мениченко, заедно с други 36 бизнесмени, се среща с Владимир Путин и други членове на руското правителство, за да обсъдят въздействието на курса на действие след налагането на санкциите от Запада. Фактът, че е поканен да присъства на това заседание, показва, че той е член на най-близкия кръг на Владимир Путин и подкрепя или изпълнява действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна както и стабилността и сигурността в Украйна. Този факт е показателен и за това, че той е един от видните бизнесмени, активен в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Русия, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна".

Отмъщението на Запада: Руските олигарси останаха без яхти, имоти и много милиарди

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика