Близо 31% скок на цените в производството, но темпът на растеж започва да се забавя

5720
Близо 31% скок на цените в производството, но темпът на растеж започва да се забавя
Снимка: iStock

Поскъпването в промишлеността остава на високо ниво и в края на 2021 година. Общият индекс на цените на производител през декември 2021 година нараства с 30.8% на годишна база. Това е минимално забавяне в темпа на растеж спрямо предходния месец ноември, когато годишното повишение достигаше 31%.

Данните за производствените цени могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията. Казано с други думи, на база високите производствени цени, може да се очаква, че поскъпването на стоки и услуги у нас няма да отшуми скоро. В същото време обаче се наблюдава забавяне в темпа на растеж на месечна база, което подсказва, че увеличението на цените може и да е достигнало своя пик.

Общият индекс на цените на производител нарастват с 1.7% през декември спрямо предходния месец ноември. За сравнение, месечното увеличение през ноември възлизаше на 5.8%, тоест темпът на растеж бе около три пъти по-висок от този, отчетен през последния месец на миналата година.

Забавянето в поскъпването се дължи на международния пазар. Индексът на цените на производител на международния пазар през декември 2021 година намалява с 1.2% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 г. е регистриран ръст от 18.7%. За сравнение, през ноември бе записан месечен ръст от 1.6% и годишно повишение в размер на 24%.

В същото време производствените цени на вътрешния пазар нарастват с 3.4% на месечна база през декември и с 38.6% спрямо същия месец на миналата година. Месечното увеличение се забавя, тъй като през ноември възлизаше на 8.4%, но годишното поскъпване засилва темпа на растеж, след като през предходния месец достигаше 35.4%.

Българската промишленост увеличава производството

Индексът на промишленото производство у нас нараства с 13.2% на годишна база през месец ноември 2021 година, сочат предварителните кале...

 

 

Индексът на производствените цени забавя темпа на растеж през декември благодарение на спад на цените на производител на международния пазар;  Източник: НСИ

Годишен ръст на цените през декември е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 79.7%, в преработващата промишленост - с 16.2%, и в добивната промишленост - с 9.4%. В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 34.4%, производството на химични продукти - с 29.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 24.7%, и производството на изделия от каучук и пластмаси - със 17.8%.

Повишение в цените на месечна база през декември е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.0%, а намаление е отчетено в преработващата промишленост - с 0.7%, и в добивната промишленост - с 0.2%. По-ниски цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на основни метали - с 2.9%, производството, некласифицирано другаде - с 0.8%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.3%. Увеличение на цените се отчита при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на метални изделия, без машини и оборудване - по 2.2%, производството на напитки - с 1.6%, и производството на хранителни продукти - с 1.5%.

Инфлацията продължава: Производствените цени скочиха с 24%

Високата инфлацията може да не си отиде скоро, тъй като цените на промишлените продукти у нас на спират да растат с все по-бързи темпов...

На вътрешния пазар повишение на месечна база е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.1%, и в преработващата промишленост - с 0.4%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 1.4%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост на вътрешния пазар се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.6%, и производството на напитки - с 1.7%. Намаление е отчетено при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - по 0.1%.

Ръст на цените на годишна база на вътрешния пазар е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 76.7%, в преработващата промишленост - със 17.2%, и в добивната промишленост - с 11.4%.

Спрямо декември 2020 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 51.1%, производството на основни метали - с 39.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 29.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси, и производство на метални изделия, без машини и оборудване - по 14.3%.

Още: Fitch Ratings: Инфлацията в България ще нарасне до най-високото си ниво от 14 г. насам

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com