БНТ, БТВ и Нова с предложения за най-скъпи договори за реклама на еврото

5019
БНТ, БТВ и Нова с предложения за най-скъпи договори за реклама на еврото
Снимка: iStock

Националните телевизии – БНТ, БТВ и НОВА, ще са с най-скъпите договори за реклама на еврото, които предстои да сключи Министерството на финансите, ако новият министър одобри проведената процедура.

По закон за купуване на програмно време не се провеждат обществени поръчки, защото тези услуги са изключени от приложното поле на Закона за обществените поръчки, но финансовото ведомство е направило обявления за доброволна прозрачност.

Припомняме, че за финансовото обезпечаване на комуникационните дейности, свързани с въвеждането на единната европейска валута, Министерският съвет одобри 10 милиона лева по бюджета на Министерството на финансите през 2022 г. Това стана с постановление 480 от 21 декември миналата година. На 19-ти април постановлението е променено, като са одобрени 800 000 лв. по бюджета на МВР и 220 000 лв. по бюджета на Народното събрание за икономическия и социален съвет, изразяващ волята на структурите на гражданското общество по икономическото и социалното развитие.

Ако редовно избраният министър на финансите разпише доведената до финална права процедура, договорът с БНТ ще е на стойност 300 000 лв. без ДДС, с Нова телевизия – за 277 000 лв., с БТВ Медиа Груп – за 260 000 лв.

Българското национално радио ще рекламира общата европейска валута срещу 75 000 лв., „Радиокомпания Си. Джей“ – собственост на БТВ Медия груп“, ще получи 40 000 лв., а радио „Експрес“ – 23 000 лв.

Зам.-шеф на БНБ: Приемането на еврото дава силен тласък на ръста на заплатите

"Приемането на еврото, както показва опитът на държавите, които наскоро влязоха в еврозоната, не само че не води да засилване на инфлац...

От „Инвестор.БГ“ АД ще бъде закупено програмно време за излъчване на информационни аудио/видео спотове за сумата от 70 525 лв., а от „Инвестор ТВ“ ЕООД – 29 474 лв.

От отговор на депутата Мартин Димитров (ПП-ДБ), даден от финансовия министър Росица Велкова-Желева, става ясно, че с оглед на променената перспектива за приемане на България в еврозоната от 1 януари 2025 година, в ход е подгтовка на разписаните дейности но комуникационната стратегия за приемане на еврото.

Информационната кампания е с дълъг хоризонт и ще премине през три фази.

Първата следва да започне приблизително 12 месеца преди въвеждането на еврото и да завърши 6 месеца преди датата на въвеждането му. През това време ще се проведат организационни и комуникационни дейности, имащи за цел запознаване на гражданите е общите аспекти от въвеждането на еврото. Дейностите от нея са започнали и протичат и в момента.

В процес на подготовка е стартирането на обществени поръчки, необходими за ефективно и успешно провеждане на информационната кампания.

Цената на интернет страницата за еврото: Солена или не?

Интернет страницата, която ще бъде основният канал за информирането на българските граждани и бизнеса относно всички аспекти на приеман...

Втората фаза на кампанията е най-интензивната - в периода 6 месеца преди въвеждането на еврото 1 месец след въвеждането на еврото. Последната, трета фаза, е в годината след приемане па еврото.

На 11 май т. г. със свое решение правителството одобри проект на Споразумение за партньорство между Европейската комисия и Република България за организираме на информационни и комуникационни кампании относно преминаването на страната ни към евро, към Икономическия и паричен съюз и даде мандат на министъра на финансите да го подпише.

Споразумението предвижда двете страни да координират усилията си в областта на информацията и комуникацията в страната ни, за да повишат информираността на обществеността за функционирането на Икономическия и паричен съюз и на еврото, да допринесат за плавната смяна на валутата, когато България приеме еврото. Подобни споразумения са подписвани и от другите държави, които вече са се присъединили към еврозоната.

С оглед обществената значимост на темата за въвеждане на еврото като официална валута у нас и с цел прозрачност, през април 2023 бяха публикувани обявления за доброволна прозрачност, които касаят потенциални договори за закупуване на програмно време и излъчване на информационните клипове с обществените радио и телевизия, както и с медийните групи, собственици на националните ефирни телевизии.

Срокът за обжалване по процедурата приключи на 21.04.2023 година, като не са получени възражения, информира министърът на финансите.

Хърватски евродепутат в България: Заплатите ни се повишиха с до 40%. Ще ви подкрепим да приемете еврото

"Еврото трябва да бъде приоритет на България. Хърватия ще ви подкрепи по всякакъв начин. Бъдете смели и отговорни." Това коментира Бил...

Още по темата: 

БНБ: България е на финалната права по пътя към еврозоната

Зам.-шеф на БНБ: Приемането на еврото дава силен тласък на ръста на заплатите

Икономист: Служебният кабинет индиректно саботира приемането ни в еврозоната

Цената на интернет страницата за еврото: Солена или не?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com