Богданов: Австрийският бизнес търпи загуби от оставането ни извън Шенген

3625
Богданов: Австрийският бизнес търпи загуби от оставането ни извън Шенген
Снимка: МИИ

Отличните икономически отношения между двете страни и тяхното надграждане в сектори от взаимен интерес обсъдиха по време на среща министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с посланика на Австрия Андреа Икич-Бьом, съобщиха от министерството.

Двамата разговаряха за възможностите за сътрудничеството в сектора на микроелектрониката и съвместни проекти, свързани с Европейския акт за чиповете, като и партньорство по линия на дуалното обучение и автомобилостроенето. 

Богданов изтъкна, че австрийските компании работят във всички сектори от българската икономика и че членството на България в Шенген е ключово и за австрийските инвеститори у нас. 

Още: България и Румъния канят на форум компании, търпящи сериозни загуби заради Шенген

Преките чуждестранни инвестиции от Австрия в България възлизат на близо 5,5 млрд. евро, стана известно на срещата. 

"През ноември организираме събитие, на което ще бъдат показани икономическите последици за бизнеса, опериращ у нас, който търпи сериозни загуби от оставането на България и Румъния извън Шенген", заяви Богданов.

Министърът на икономиката и индустрията увери посланик Икич-Бьом, че българското правителство работи за стабилна и предвидима бизнес и инвестиционна среда, както и че се предприемат конкретни действия за борба с корупцията. 

Мерки за прозрачност

Още: Японци ще ни помагат за по-хубаво кисело мляко

Министър Богданов подчерта, че са взети вече мерки за ефикасност и прозрачност в работата на Министерството на икономиката. Той посочи и конкретни примери. "Създадохме условия за провеждането на прозрачни процедури на конкурентен принцип при избора на нови търговски представители на България в над 20 държави по света. За първи път в оценяващата комисия се осигурява участие и на представители на Външно министерство, на работодателските организации и на експерти с доказан опит", каза икономическият министър.

Богданов обяви, че се разработва и инвестиционен портал, който ще обедини всички държавни структури свързани с нуждите на инвеститорите. В него потенциалните инвеститори ще могат да намерят на едно място информация за подготвени индустриални терени, както и необходима информация за пазара на труда и процеса по насърчаване на проектите. "Ще имплементираме цялата система, като вземем най-добрите практики от ЕК. Процесът ще бъде дигитален и по този начин ще успеем да ограничим корупцията", допълни той.

Само за първите 5 месеца на  2023 г. търговският оборот между двете страни е близо 1 млрд. евро, което е с над 14 на сто увеличение, спрямо същия период на миналата година, съобщиха от министерството.

През първата половина на май от икономическото ведомство съобщиха, че една от десетте най-големи компании за производство на чипове в света планира да започне сътрудничество с български научни институции за развойна дейност и обучение на висококвалифицирани кадри. Изпълнителният директор на Infineon Technologies Austria Сабине Херличка представи проекта си в министерството.

От компанията подчертаха, че основната им цел е развитие на микроелектронната система и човешките ресурси на ниво Европейски съюз чрез развойна дейност и обучения, като за целта активна роля ще имат университетите и бизнесът. "Европейската политика е насочена към засилване на независимостта на икономиката по отношение на производството на чипове, а за да го постигнем, трябва да мобилизираме потенциала на всички държави членки на ЕС", обясни Херличка. Тя подчерта, че в сферата на микроелектрониката в България са заети 60 000 души, което е впечатляващо число и знак за експертния потенциал, с който разполага страната. Тя направи аналогия, че в Австрия, в цялата област на електрониката, работят 70 000 души.

Infineon Technologies Austria е една от десетте най-големи компании за производство на чипове в света. Оборотът й е близо 5,2 млрд. евро и е на едно от първите места в света по инвестиции в научно-изследователска дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика