Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов и Пеевски се разбраха с Василев, той обещал централите да работят до 2038 г. (ВИДЕО)

29 септември 2023, 13:13 часа • 7115 прочитания

Депутатите Бойко Борисов, Делян Пеевски и Делян Добрев са провели среща с Асен Василев, на която той им е обещал въглищните централи да работят до 2038 г. Новината потвърдиха тримата пред медиите в парламента. 

"Искам пак да се обърна към премиера и правителството и към миньорите, защото блокирането на е изход. Тормози много други граждани. При проблема със зърналите видяхме, че с диалог всичко се реши", каза още Борисов. 

Обещанията на Асен Василев

От изявленията на Борисов и Пеевски стана ясно какво им е обещал Асен Василев. Първото нещо е въглищните централи да работят до 2038 г., на следващо място създаването на държавно предприятие по рекултивация, в което ако миньорите откажат да работят, да им се изплатят 36 заплати, да не може да се строи соларен парк, да не може да се павят фотоволтаици върху мините и язовирите и да се улесни до 60 дена да се инвестира във ВЕИ. ОЩЕ: Ще мечтаем държавата да се превърне в дискотека, но лампите никога няма да светнат (ВИДЕО)

Държавният бюджет

Стана ясно, че Асен Василев се е съгласил да отпадне предолжението бонус-донос и да остане 9% ДДС за ресторантьорите, като той е поискал да направи среща с ресторантьорите за изсветляване на бизнеса.

"Няма смисъл в условията на избори да превръщаме гледането на бюджета в предизборна кампания", каза Борисов. Той коментира и думите на Делян Добрев, че сметките на бюджета на излизат, като каза, че вече е напълно убеден в противното. 

„Отлагаме бюджета, защото няма да бъдем тук. Няма никакъв проблем, всичко ще бъде наред“, увери Пеевски.

 

 

Среща насила, но с резултат

"Ние сме уникално управление в света, хора, които не могат да се понасят час и нещо дебатираха върху всички тези теми", каза Борисов. Той заяви, че срещата е била насила, но е имало добър резултат. 

"Много работеща среща беше между Делян Добрев и Асен Василев", каза още Борисов.

Пеевски също каза, че разговорът с Асен Василев е бил много добър. "Надяваме се да има решение, защото това, което се създава в момента не може да се случва с хората", каза още той. ОЩЕ: Пеевски отговори дали клати столът на енергийния министър (ВИДЕО)

Лекото заяждане на Делян Добрев

"Сега, ако искаме да се заяждаме, може да прочетем за фирмите", каза Борисов във връзка с индикативния списък на фирми, които ще получат средства по териториалните планове за справедлив преход, за който днес бе сформирана комисия. ОЩЕ: По искане на ГЕРБ и ДПС парламентът създаде комисия за надзор на евросредствата (ВИДЕО)

"Мога ли леко да се позаям аз. Лекичко само", попита Добрев. 

"Ако е леко да - но само леко", разреши му Борисов. 

Депутатът от ГЕРБ показа поканата за набиране на предложения. "Това е важната страница. Тук пише: вид и размер на търсената подкрепа. Какви инвеститори са тези, които търсят подкрепа. Тази комисия, която сформирахме днес, ще изискаме всичките тези молби, за да видим колко пари ще дадат инвеститорите и колко пари искат от държавата. Обзалагам се, че ще искат не по-малко от 3 млрд", каза още Добрев.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес