По искане на ГЕРБ и ДПС парламентът създаде комисия за надзор на евросредствата (ВИДЕО)

4526
По искане на ГЕРБ и ДПС парламентът създаде комисия за надзор на евросредствата (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

По искане на ГЕРБ и ДПС Народното събрание създаде нова постоянна комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

Вносители на проекта са Бойко Борисов от ГЕРБ, Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Делян Пеевски от ДПС. Решението беше взето с гласовете на 140 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и БСП. "Против" гласуваха 37 народни представители от "Възраждане", "Има такъв народ", 1 от ПП-ДБ и 1 независим.

Новата комисия заменя досегашната подкомисия за европейските фондове към Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

Причина за създаване на комисията са твърденията на депутата от ГЕРБ Красимир Велчев, че десетки компании от страната са "включени по скандален начин" в нов вариант на Териториалните планове за справедлив преход. Според него "получателите на големите суми от плана за справедлив преход на въглищните региони са поименно изредени, за да не стават грешки. Избрани без процедура". Вчера една от посочените компании категорично отхвърли обвиненията

Премиерът Николай Денков също реагира и обяви, че ситуацията е "недоразумение", тъй като става въпрос само за фирми, проявили интерес за инвестиции.

"Въпросните фирми, които бяха цитирани, няма решение да получават средства, както беше представено на брифинга от депутати от ГЕРБ. Това са заинтересованите фирми да инвестират в този регион. Догодина тепърва ще се открива конкурс. Второ, при отваряне на поканата ще бъдат дефинирани какви са правилата, колко ще е националното съфинансиране. С Бойко Борисов изчистихме това споразумение", заяви вчера Денков след разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Дебатът

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че са налице редица съмнения около списъка с фирми, изнесен от съпартиеца му Красимир Велчев.

"Например едни фирми, регистрирани в Люксембург, на които никой не им знае каква е собствеността. Със 180 млн. евро, с които да построят фотоволтаици на терена на рудниците. Ти ще я финансираш, ще им платиш фотоволтаика, и те от първия ден само ще лапат, нищо друго", коментира Добрев. 

От ПП-ДБ определиха комисията като "безсмислено действие".

"Ние всъщност не даваме повече правомоция на тази комисия. Единственото, което правим, е да дадем още едни пари, както за председатели, за заместник председатели, за коли на този председател. Така че ние правим едно безсмислено действие, но за да избегнем всякакви спекулации относно това как се изразходват евросредствата, ние ще подкрепим това", заяви депутатът от групата и заместник-председателят на правната комисия Стою Стоев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов оспори създаването на новата постоянна комисия. "Очевидно е, че извиването на ръце в тройната коалиция между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ продължава. Очевидно китките на ПП-ДБ са тези, които са извивани. Жалка картинка е това, но в едно няма как да не се съглася с г-н Стоев – че наистина това решение е безсмислено, тъй като това ще бъде 26-ата комисия", каза той. Още: Министерството на енергетиката: Целта на териториалните планове е да има нови работни места

От БСП дадоха заявка за подкрепа, но поискаха комисията да упражнява контрол и върху бюджета. Ликдерът на социалитите Корнелия Нинова обаче обърна внимание, че тази постоянна комисия се създава под натиск.

"Управляващите партии ГЕРБ, ПП-ДБ, под погледа на ДПС се скараха чий обръч от фирми да открадне повече пари от Плана за възстановяване и устойчивост. Това е поводът за създаването на тази комисия", заяви лидерът на партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика