Борисов в активна защита на 2-процентния дефицит за догодина

5090
Борисов в активна защита на 2-процентния дефицит за догодина
Снимка: БГНЕС

Приемането на 2% дефицит е оптималното за момента, като се има предвид необходимостта да се изплащат задължения, поети от предишни правителства. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на кабинета днес, става ясно от стенограмата.

„Дефицитът означава, че вземаш дълг и тези, които направиха 3,8 от 0,45 в момента имат нахалството да говорят, че ние вземаме дълг. Като кажем 2% дефицит означава, че ние ще вземаме милиард и осемстотин заем, защото всичко това, за което говорим, трябва да го дофинансираме с милиард и осемстотин”, коментира премиерът.

Няма да успеем да уплътним дефицита до края на годината, заяви Горанов

До края на годината няма да успеем да уплътним дефицита, който сме предложили. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по в...

В коментара си по бюджета Борисов използва всички аргументи в защита на дефицита. "Аз съм добър, кротък човек, демонстрирам всеки ден разбиране, ама те с нахалството си вече минават границите. Те направиха дълга. Ние сега сме принудени да дадем тези пари, веднъж. Втори път, не се подвеждайте, когато ви казват, защото и при мен са били синдикатите: „Пуснете го 2,5 бюджетния дефицит, нали 3 ви е границата”. Да, но това означава да харчим на следващите поколения парите", заявява още премиерът.

Същевременно Владислав Горанов също заяви, че не е склонен да се завишава размерът на дефицита за 2016 г. над предложените 2% в проекта, каквито призиви вече са се чули. Той призова всеки, който коментира темата, да си спомня за корелацията между дефицит и дълг, защото „една отворена и малка икономика, каквато е нашата, не трябва да бъде поставяна в зависимост от външни кредитори“. „Крайно време е да осъзнаем, че ниският дълг не е самоцел, а гаранция за суверенитета на българската държава“ – обобщи Горанов.

Какво още каза Борисов по време на заседанието прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика