България е сред най-големите износители на слънчоглед в Европа

2487
България е сред най-големите износители на слънчоглед в Европа
Снимка: БГНЕС

Селскостопанският сектор, един от най-основните икономически сектори за растежа и международната търговия, е постоянно застрашен, независимо дали става въпрос за сътресенията от изменението на климата или за сътресенията, причинени от пандемичната криза, и разбира се, през последните месеци е изправен пред последиците от войната в Украйна.

Според изследване на Университета "Потомак" във Вашингтон най-широко разпространените селскостопански продукти в света са кравето мляко, захарната тръстика, царевицата, пшеницата и ориза. Най-големите производители на хранителни продукти в света са Китай, САЩ, Русия, Бразилия и Индия, които са и сред 10-те най-големи държави по отношение на износа.

ЕС премахва митата за внос на стоки от Украйна

Временен режим за свободна търговия с Украйна ще въведе Европейския съюз, като в резултат на това се предвижда отпадането на митата за ...

България е сред най-големите европейски износители на слънчоглед, според предоставените данни на университета.

Европейските страни са сред водещите експортни сили при свинското месо - Испания, Германия, слънчогледовите семена - Румъния, Русия, България, кравето мляко - Германия, Чехия, Великобритания, доматите - Испания и Нидерландия, ябълките - Италия, а при ечемика - Франция, Украйна и Русия.

Благодарение на глобализацията и експортната мрежа около две трети от продуктите, които се считат за основни в националните кухни в международен план, имат първоначален произход от отдалечен регион. Показателно е, че доматите произхождат от Андите, но най-големите производители на домати днес са Китай, Индия и Турция, а най-големият износител е Нидерландия, като те са основен компонент на националната кухня в страните по света.

Селскостопанският сектор съставлява 4,3% от световния БВП, като през 2020 г. стойността му е 3,6 трлн. долара, което показва увеличение с 2,54 трлн. долара за двадесет години. Трите региона, които са развили производството си в най-голяма степен през този период, са Южна Америка, Африка и Азия. Производственият капацитет на Азия почти се удвоява - от 3,3 млрд. тона до 5,1 млрд. тона през 2020 г., а на Южна Америка се покачва от 748 млн. тона до 1,4 млрд. тона.

Индия забрани износа на пшеница

Индия забрани износа на пшеница, това решение влиза в сила незабавно. Това съобщиха в събота от Главно управление на външната търговия ...

Според изследване на Университета „Потомак“ най-изнасяните селскостопански продукти в света са пшеница, ориз, соя, царевица, ечемик, рапично масло, палмово масло, слънчогледови семена и банани.

Също така сред 20-те най-изнасяни продукта е памукът, като Гърция е втората по големина експортна сила в света след САЩ с 274 000 тона годишно, пише БГНЕС. 

ОЩЕ: СТО призова страните да не блокират износа на ключови храни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика