България може да стане врата към Европа за газ от Иран

7966
България може да стане врата към Европа за газ от Иран
Снимка: Getty Images

България отдава голямо значение на развитието на отношенията си с Иран - страна с древна цивилизация и богато културно-историческо наследство, която играе важна роля в региона на Близкия и Средния изток. Това каза българският външен министър Даниел Митов по време на среща с колегата си Мохаммад Джавад Зариф. Митов е на официална визита в Ислямска Република Иран.

Добрите отношения в политическия диалог, проекти от взаимен интерес, кризата в Близкия изток и разрешаването на бежанския проблем бяха във фокуса на срещата между двамата дипломати.

Митов се срещна с президента на Иран Хасан Роухани

Външният министър Даниел Митов се срещна с президента на Ислямска република Иран д-р Хасан Роухани. Срещата между двамата се проведе ...

По време на разговорите министър Митов отново заяви, че страната ни приветства постигнатото на 14 юли 2015 г. споразумение по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. Той изтъкна, че България оценява конструктивния подход и усилията на иранския преговорен екип, в това число личната ангажираност на министър Зариф.

Относно двустранните отношения с Иран външният ни министър коментира, че българското правителство със задоволство отчита значителното увеличение на двустранния стокообмен, съобщават от външно министерство. Според Митов Иран може да бъде врата за българските стоки към трети пазари.

Важна част от разговора между двамата бе и развитието на отношенията в сферата на енергетиката. Бе обсъдена възможността България да стане врата към Европа за газ от Иран.

"Изключително щастлив съм след толкова време да посрещна този скъп за мен гост - министър Даниел Митов. Смятам, че неговата визита в Иран е особено полезна", коментира от своя страна министър Моххамад Зариф.

Русия ще получи 9 тона обогатен уран от Иран

Иран ще изнесе в близките дни в Русия 9 тона обогатен уран, предаде агенция ИРНА, като се позовава на министъра на атомната енергия Али...

През втория ден от визитата си в Иран външният ни министър проведе среща още с министъра на транспорта и инфраструктурата на Ислямска Република Иран Абас Акхунди, както и с Али Джаннати - министър на културата и ислямската ориентация в страната.

Митов и иранският министър на транспорта и инфраструктурата се обединиха около идеята, че ключова роля за увеличаване на търговския обмен има развитието на двустранното сътрудничество в областта на транспорта, а именно разработването на нов мултимодален транспортен коридор България - Черно море - Грузия - Азербайджан/Армения - Иран. В рамките на срещата от българска страна бе предложено следващата 18-а сесия на Смесената комисия на икономическо и научно-техническо сътрудничество да бъде свикана в края на февруари в Техеран.

Малко по-рано през деня външният министър Даниел Митов се срещна и с министъра на културата и ислямската ориентация на Иран Али Джаннати. Двамата подписаха Програма за обмен в областта на културата, науката, образованието, спорта и медиите между правителствата на България и Иран за периода 2015-2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика