България първа по ръст в стойността на селскостопанската продукция в ЕС през миналата година

2142
България първа по ръст в стойността на селскостопанската продукция в ЕС през миналата година
Снимка: iStock/Guliver

България се нарежда на първо място в Европейския съюз по ръст в стойността на селскостопанската продукция през миналата 2021 година, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Общата стойност на селскостопанската продукция на България нараства с 37% на годишна база през миналата година до 5.5 млрд. евро. За сравнение, през 2020 година общата стойност на е възлизала на 4 млрд. евро. След страната ни по годишно увеличение се нареждат Румъния (+25% до 21 млрд. евро) и Чехия (+16% до 6.5 млрд. евро).

Селскостопанската продукция поскъпна с 32% за година

Цените на селскостопанската продукция нарастват с 31.8% през последното тримесечие на миналата година спрямо предходната 2020 година, с...

От другата страна на монетата се намират Финландия, Малта и Кипър, където стойността на селскостопанската продукция остава непроменена спрямо нивата от преходната 2020 година, а понижение се отчита в Дания (-2% до 11.3 млрд. евро) и Словения (-4% до 1.3 млрд. евро)

През 2021 година общата стойност на селскостопанската продукция в ЕС нараства с 8% на годишна база до 449.5 млрд. евро. Увеличението се дължи основно на нарастване на цените на земеделските стоки и услуги през миналата година (приблизителен ръст от 7.5%), а не толкова на нарастване в продукцията (приблизителен ръст от 0.8%), отбелязват от Евростат.

Близо 2/3 от общата стойност на селскостопанската продукция в ЕС през 2021 година се оформя от седем държави: Франция (82.4 млрд. евро, дял от 18% от общата стойност), Италия (61.2 млрд. евро, дял от 14%), Германия (59.2 млрд. евро, дял от 13%), Испания (57.1 млрд. евро, дял от 13%), НИдерландия (30.6 млрд. евро, дял от 7%), Полша (27.9 млрд. евро, дял от 6%) и Румъния (21.1 млрд. евро, дял от 5%).

Може ли България да се изхранва без внос?

Може ли България да се изхранва без внос на хранителни продукти? Това е въпрос вълнуващ мнозина, особено след като войната Украйна дове...

Сред останалите основни страни от ЕС, стойността на селскостопанската продукция през 2021 година нараства с 10% в Испания, 8% във Франция и Нидерландия, 6% в Италия и Полша и 3% в Германия.

Малко над половината от общата стойност на селскостопанската продукция в ЕС през миналата година се оформя от растениевъдство (248.7 млрд. евро, ръст от 13%). Малко на една трета (36%) идва от животновъдство и животински продукти (163.1 млрд. евро, ръст от 3%). Останалата част от стойността идва от земеделски услуги и вторични активности.

Земеделските разходи, които не са свързани с инвестиции, нарастват с 10% на годишна база през 2021 година.

Промените в стойността на селскостопанската продукция и междинното потребление през 2021 г. доведоха до ръст от 6% на брутната добавена стойност, генерирана от селското стопанство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика