България въведе допълнителна такса за руски газ

13048
България въведе допълнителна такса за руски газ
Снимка: iStock

20 лева (10,76 долара) за 1 мегаватчас газ, когато идва от Русия - такава такса вече е в сила в България и се отнася до внос и транзит на суровината. Тя е вписана в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия и вече е в сила, тъй като законът е променен с дата 13 октомври, 2023 година.

Таксата обаче касае само природния газ, а не и втечнения - това е изрично записано в чл. 5в на закона, който се отнася за налога. Ако операторите не декларират в срок внесените и транзитирани количества руски газ, ще бъдат глобявани между 20 и 50 000 лв., а при повторно нарушение санкцията ще се удвоява. Според Mediapool, таксата ще донесе около 2,5 млрд. лв. годишно допълнително на държавния ни бюджет.

Освен това, данъкът свръхпечалба, въведен за енергийните фирми, включително "Лукойл Нефтохим", се променя от 33 на 50 процента. За миналата година бургаската рафинерия внесе 90 млн. лв. солидарна вноска в бюджета поради печалба заради високите цени. А цената на внесения суров руски петрол в България не може да бъде по-ниска от котировката по Platts за съответния период на покупката - изглежда тук идеята е "Лукойл" да не прибира разликата в цената на руския петрол и другия вид петрол, след като употребата на руски петрол не изглежда да оказва съществено влияние на цените на горивата у нас.

Още: Молдова: Вече няма да купуваме руски газ, алтернативите са по-евтини

Русофилска реакция

Новината излезе и в Bloomberg, а още вчера лидерът на АБВ Румен Петков, който е отдавна известен с русофилската си позиция (АБВ беше създадена от експрезидента Георги Първанов, чието управление що се отнася до енергетиката отстава в историята с мечтите за т.нар. Голям енергиен шлем, който щеше да ни обвърже с Руската федерация посредством АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис" и "Южен поток" /сега "Турски поток"/), се е срещнал със сръбския посланик Желко Йович. След срещата Петков казва, че нито Сърбия, нито Гърция, Северна Македония, Унгария и Австрия са били уведомени за намерението ни. Той настоява, че транзитната такса била в нарушение на Договора за ЕС, без обаче в прессъобщението на АБВ да се уточнява в какво точно се състои нарушението.

Освен това, от АБВ твърдят, че тъй като "Лукойл Нефтохим" работи с руски газ, новата такса значи още 80 млн. лв. годишно разход за рафинерията, който ще се отрази в цената на продуктите ѝ. Рафинерията ползва около 7,3 млн. мегаватчаса руски газ годишно - т.е. 146 млн. лева данък.

На този фон, унгарският външен министър Петр Сиярто изрази задоволство от енергийните отношения на страната му с Русия, особено що се отнася до газа. Сиярто каза, че Будапеща не планира да променя нещата по дългосрочните си договори в сферата на енергетиката с Русия.

"Газпром" официално призна тежките времена за компанията: В числа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Няма да има драматична промяна в цената на тока, успокои Главчев

България представи индустриалните си зони на Китай

Новата програма Easy BuyBack от Flip: клиентите на eMAG могат да купуват нови телефони и да продават старите си с лекота

tbi bank отчете 40% ръст и най-голямата печалба за първо тримесечие в историята си

Безработицата в България расте през първото тримесечие на 2024 г.

NEXT BASKET – Създайте свой собствен онлайн бизнес

Енергийният министър обсъди в САЩ перспективите за малки модулни ядрени реактори

Инспекцията по труда състави над 400 акта за нарушения в строителството

ЛЕВ ИНС се утвърди като лидер и в земеделското застраховане на международното изложение БАТА АГРО 2024

Строг финансов контрол и за производителите на череши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика