X
 
 

Чуждите инвестиции у нас минаха 1 млрд. евро само за три месеца

7125
Чуждите инвестиции у нас минаха 1 млрд. евро само за три месеца
Снимка: iStock

Преките чуждестранни инвестиции у нас нарастват с внушителни темпове. За първите три месеца на тази година, нетният поток на преките инвестиции в страната достига 1.055 млрд. евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка. Това е ръст от цели 332.6% спрямо същия период на миналата 2021 година, когато сумата е била с 811.8 млн. евро по-ниска от настоящия резултат.

Сериозното нарастване идва след ревизия във възходяща посока на данните за януари и февруари. Според най-новите данни, през януари нетният поток на чуждите инвестиции в България възлиза на 598.1 млн. евро (267.2 млн. евро преди ревизията), а през февруари сумата достига 345.3 млн. евро (141 млн. евро преди ревизията). Конкретно през март, нетният поток на преките инвестиции в България възлиза на 112.5 млн. евро.

За сравнение, през януари миналата година, размерът на чуждите вложения е бил 55.9 млн. евро, през февруари сумата е достигала 146.6 млн. евро, а през март е бил отчетен положителен резултат от 41.5 млн. евро.

Трябва да се отбележи, че данните подлежат на допълнителни ревизии, което означава, че размерът на преките чуждестранни инвестиции може да претърпи допълнителни изменения в бъдеще.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – март 2022 г. са от Нидерландия (469.4 млн. евро), Белгия (159.4 млн. евро) и Австрия (115.3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Германия (63.7 млн. евро) и Гърция (21.4 млн. евро).

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 2.3 млн. евро, при отрицателен нетен поток от 0.3 млн. евро за януари – март 2021 година, сочат данните на БНБ.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 104.1 млн. евро за януари – март 2022 г. Той е по-голям с 279.9 млн. евро от този за януари – март 2021 г., който е отрицателен в размер на 175.8 млн. евро.

Чуждите инвестиции у нас скачат със 101% за първите два месеца на годината

Преките чуждестранни инвестиции у нас достигнаха 408.1 млн. евро за първите два месеца на тази година, сочат предварителните данни на Б...

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 805.6 млн. евро, при положителна стойност от 638.5 млн. евро за януари – март 2021 г.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е положителен и възлиза на 146.1 млн. евро, при отрицателна стойност от 218.6 млн. евро за януари – март 2021 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – март 2022 г. възлиза на 54.9 млн. евро (0.1% от БВП), при 42.2 млн. евро (0.1% от БВП) за януари – март 2021 г. През март 2022 г. нетният поток е положителен и възлиза на 8.2 млн. евро, при положителна стойност от 1.6 млн. евро за март 2021 година.

 

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

Още от ИКОНОМИКА:

Банките вдигнаха таксите в началото на лятото

Маргаритов: Реколтата е добра, стабилизират се цените на плодовете и зеленчуците

МВФ: Инфлацията в България за годината ще е 12,2%

Жилищата у нас поскъпват с 11.5% през първото тримесечие

Внос от Украйна сваля цената на олиото у нас

Петролът на ОПЕК поевтинява

Земеделската земя поскъпва, в три области средната цена надхвърля 1500 лева за декар

Билетите поскъпват от днес!

Икономист: Цените на горивата може да паднат със стотинки

Успешни първи тестове на газовата връзка между България и Гърция

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com