Чуждите инвестиции у нас нараснаха до 1.46 млрд. евро към края на септември

1517
Чуждите инвестиции у нас нараснаха до 1.46 млрд. евро към края на септември
Снимка: iStock

Преките чуждестранни инвестиции в България нарастват с 10.9% на годишна база до 1.46 млрд. евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка към края на месец септември. За сравнение, през периода януари-септември миналата година нетният поток на чуждите инвестиции у нас е бил положителен в размер на 1.32 млрд. евро или със 144.6 млн. евро по-малко спрямо настоящия резултат.

Размерът на нетния поток на преките инвестиции в страната през тази година се равнява на 1.9% от брутният вътрешен продукт на България.

Конкретно през септември се отчита положителен нетен поток на чуждестранните вложения в размер на 403.7 млн. евро, спрямо положителен поток от 230 млн. евро през същия месец на миналата 2021 година.

Трябва да се отбележи, че данните за преките чуждестранни инвестиции в България са предварителни, което означава, че подлежат на ревизия, която може да измени настоящия резултат.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – септември 2022 г. са от Кипър (311 млн. евро), Италия (195.1 млн. евро) и Белгия (194.3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци – към Нидерландия (124.9 млн. евро) и Люксембург (65.9 млн. евро).

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 21.1 млн. евро (в т.ч. отрицателен поток от 16.9 млн. евро за Русия), при отрицателен нетен поток от 6.9 млн. евро за януари – септември 2021 година.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 202.9 млн. евро за януари – септември 2022 г. Той е по-голям с 268.3 млн. евро от този за януари – септември 2021 г., който е отрицателен в размер на 65.5 млн. евро, сочат данните на БНБ.

Чуждите инвестиции у нас възлизат на 1.06 млрд. евро към края на август

Преките чуждестранни инвестиции у нас достигат 1.06 млрд. евро към края на месец август тази година, сочат предварителните данни на Бъл...

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 798.4 млн. евро, при положителна стойност от 1.506 млрд. евро за януари – септември 2021 година.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е положителен и възлиза на 467.4 млн. евро, при отрицателна стойност от 116.7 млн. евро за януари – септември 2021 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – септември 2022 г. възлиза на 296.3 млн. евро (0.4% от БВП), при 157.7 млн. евро (0.2% от БВП) за януари – септември 2021 г. През септември 2022 г. нетният поток е положителен и възлиза на 26.3 млн. евро, при положителна стойност от 23.4 млн. евро за септември 2021 година.

 

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com