Чуждите инвестиции у нас паднаха под 1 млрд. евро след отрицателен резултат за април

4345
Чуждите инвестиции у нас паднаха под 1 млрд. евро след отрицателен резултат за април
Снимка: iStock

Размерът на преките чуждестранни инвестиции в България се свива значително на месечна база след отрицателен поток на чуждите вложения през месец април. Въпреки това нетният поток на чуждите инвестиции за първите четири месеца на годината остава над три пъти по-висок спрямо същия период на миналата 2021 година.

Размерът на чуждестранните инвестиции у нас достига 653.2 млн. евро към края на април тази година, сочат предварителните данни на Българската народна банка. Сумата намалява с около 38% или малко над 400 млн. евро спрямо края на предходния месец март. За сравнение, според предварителните данни на БНБ от миналия месец, към края на първото тримесечие на тази година нетният поток на чуждестранните вложения възлизаше на 1.055 млрд. евро.

Понижението се дължи както на ревизия на данните за първото тримесечие, така и на отрицателен поток на преките чуждестранни инвестиции през месец април тази година. Потокът през април е отрицателен и възлиза на 229.8 млн. евро. През същия месец на миналата 2021 година, потокът също е бил отрицателен в размер на 47.3 млн. евро. След ревизията на данните, нетният поток на чуждите вложения у нас за първото тримесечие възлиза на 883 млн. евро.

Въпреки свиването на месечна база, размерът на чуждестранните инвестиции за първите четири месеца на тази година нараства с 232% спрямо същия период на миналата 2021 година. За сравнение, тогава сумата е достигала 196.8 млн. евро или с 456.6 млн. евро по-малко от настоящия резултат.

Трябва да се отбележи, че данните на БНБ за преките инвестиции са предварителни, което означава, че могат да претърпят сериозни изменения при последващи ревизии в бъдеще.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – април 2022 г. са от Нидерландия (485.8 млн. евро), Белгия (163.1 млн. евро) и Австрия (120.9 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Люксембург (58.6 млн. евро) и Германия (56.2 млн. евро).

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 5.3 млн. евро, при отрицателен нетен поток от 0.3 млн. евро за януари – април 2021 година.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 32.5 млн. евро за януари – април 2022 г. Той е по-голям с 248 млн. евро от този за януари – април 2021 г., който е отрицателен в размер на 215.5 млн. евро.

Чуждите инвестиции у нас минаха 1 млрд. евро само за три месеца

Преките чуждестранни инвестиции у нас нарастват с внушителни темпове. За първите три месеца на тази година, нетният поток на преките ин...

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 647.2 млн. евро, при положителна стойност от 763.6 млн. евро за януари – април 2021 година.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 26.5 млн. евро, при отрицателна стойност от 351.3 млн. евро за януари – април 2021 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – април 2022 г. възлиза на 107.2 млн. евро (0.1% от БВП), при 62.6 млн. евро (0.1% от БВП) за януари – април 2021 г. През април 2022 г. нетният поток е положителен и възлиза на 18.2 млн. евро, при положителна стойност от 20.4 млн. евро за април 2021 година.

 

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика