Цонев към Станишев: Нямате 121 депутати, за да променяте плоския данък

37640
Цонев към Станишев: Нямате 121 депутати, за да променяте плоския данък
Снимка: БГНЕС

Запазване на плоския данък или прогресивна ставка за по-богатите - темата беше коментирана от председателя на Бюджетната комисия на Народното събрание Йордан Цонев, който засегна прокламирана от Сергей Станишев идея да се промени данъчната политика на кабинета – 15% за най-богатите в България т.е. със заплата от над 2700 лева.

Цонев подчерта, че ДПС не предвижда по никакъв начин да има увеличение на преките данъци в България. Той добави, че в програмата на кабинета Орешарски няма вписано намерение да се вдигат данъците или да се въвежда прогресивна ставка. Цонев каза и, че за БСП и лидерът ѝ Сергей Станишев е нормално да говорят за свои програмни намерения, но БСП няма 121 депутати, а ДПС подкрепя само написаното в програмата на Орешарски. Тя е от над 100 страници, но там няма нищо за промяна на плоския данък, заяви депутатът от ДПС.

Данък „богатство” влива 600 млн.лв. в хазната?

Обсъжданията за данъчни промени предстоят, но вече се правят оптимистични прогнози за евентуалните изменения. “Според разчетите н...

Целта на плоския данък беше да се разкрият нови работни места, да се привлекат чужди инвестиции и да се увеличи събираемостта. Нито дойдоха нови инвеститори, нито се разкриха работни места – само се увеличи събираемостта, коментира експертът на КТ Подкрепа Мика Зайкова в сутрешния блок на bTV.

През 2007 година Сергей Станишев обясняваше, че плоският данък ще изсветли икономиката, посочи бившият социален министър Иван Нейков. И забележете – предлагаме да се махне плоският данък от 2015 година, което ще влезе в действие реално през 2016 година, посочи той. Не е ясно какво правим – излизаме ли от кризата, не излизаме ли – защо е необходимо да се въвежда „данък богатство”, попита Нейков.

Промяната на данъчната ставка не е политика, а работа на парче, включи се и Мика Зайкова. Плоският данък прави бедните по-бедни, а богатите – по-богати. Този данък действително е кризисен, каза Нейков и подчерта – сега в криза ли сме или не сме, за да идва като мярка прогресивна данъчна ставка. Ние не знаем какво ще стане утре, но правим сметки да вкарваме прогресивна ставка през 2016 година. Получава се така, че в момента говорим на данъкоплатците това, което искат да чуят, заключи Нейков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика