Даниел Лорер: В България се случват обнадеждаващи неща

2801
Даниел Лорер: В България се случват обнадеждаващи неща
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За крупни нови инвестиции в страната информира депутатите от икономическата комисия министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. "В България се случват обнадеждаващи неща", увери ги той и посочи, че в Пловдив ще има нова инвестиция за 85 млн. лв. и 100 нови работни места за производство на сложна медицинска апаратура -  ендоскопи и микрооптика. Той се въздържа да посочи името на компанията, само отбеляза, че е швейцарска и добави, че плановете й предвиждат  заетост за 300  висококвалифицирани служители.

Като друга важна инвестиция, министър Лорер изтъкна обявената в Плевен нова аутомотив компания със 700 работни места. В ход е и белгийска инвестиция в Пловдивско за производство на високотехнологични комуникационни системи, която ще е с 200 работни места, информира депутатите Лорер.

Даниел Лорер: Антиинфлационният ни пакет не е самоцел

Антиинфлационният пакет от 2 млрд. лв.,  който "Продължаваме промяната" предлага за обсъждане не е самоцел, а необходима грижа за ...

Министърът съобщи още, че японска компания, чието име също не посочи, възнамерява да отвори център за развойна дейност в България. "Те искат да разчитат на българските умни инженери, които да създават следващо поколение японски хардуер и софтуер и фъндуер – това, което свързва хардуера и софтуера в тяхната специфична сфера на аутомотив", уточни Лорер.

По думите му, България започва да се развива като притегателна сила не само на индустрия, която разчита на евтина работна ръка, евтин ток и евтина земя, а нещо повече, което можем да предложим като качества на човешкия капитал.

В отговор на депутатски въпрос за проекта Next.e.Go за производство на електромобили в Ловеч, министър Лорер посочи параметрите, на които инвеститорът трябва да отговори и какво се планира.

Предстои до 2024 да се въведат в експлоатация производствени активи, да се произведат първите автомобили и да има поне 250 нови работни места, а до 2025 г. да има разкрити 365 работни места и до 2027 г. да има продадени най-малко 10 000 автомобила за период от 12 месеца, както и да се поддържат въпросните 365 работни места. "Това са основните параметри, които инвеститорът трябва да постигне, за да получи каквато и да е помощ от българската държава", подчерта Лорер. 

Предвижда се до края на 2023 г. заводът да е напълно оборудван и да се пробват първите автомобили там. Пълномащабното производство се планира да започне 2024 г. по новите стандарти за електромобили в Европа. Първата година, в която ще има пълен производствен капацитет е планирано да бъде 2025 г., посочи още министърът

Чуждите инвестиции у нас минаха 1 млрд. евро само за три месеца

Преките чуждестранни инвестиции у нас нарастват с внушителни темпове. За първите три месеца на тази година, нетният поток на преките ин...

Той подчерта, че Ловеч е важен, защото е регион със сравнително висока безработица и изрази надежда целият регион Ловеч – Плевен да се превърне в регионален център за аутомотив индустирята.

Сега се подготвя доклад за съответствие на проекта за изграждането на завода и получаването на всички съгласувателни писма в община Ловеч. "Към момента общината е съдействала за развитието на проекта, одобрявайки редица градоустройствени проекти, оформен е теренът за изграждане на завода, както и създаване на индустриален парк „Балкан“, където ще се намира иновативният завод и е важно да подчертаем, че той успява да привлича и допълнителни инвеститори", каза още Лорер.

Министърът покани депутатите от комисията на първата копка, която според очакванията му ще се състои това лято.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика