Компанията-инвеститор: Няма проблем със завода за електромобили, представен от Кирил Петков

23850
Компанията-инвеститор: Няма проблем със завода за електромобили, представен от Кирил Петков
Снимка: Некст.е.Го

Няма огромен проблем, по-скоро проява на незрялостта ни. Това заяви един от двамата представители на "Некст.е.ГО България“ АД арх. Любомир Станиславов предвид новината, че има изтегляне на електромобили на германския партньор в дружеството.

"Има ежедневни съобщения за подобни акции на почти всички производители, започвайки от най-големите - "Фолксваген" и "Тесла". Това съобщение касае изключително лимитирано количество автомобили, тъй като този период съвпада с началото на ковид кризата. Говорим за не повече от 150 автомобила. Това в Германия не е новина. Дори част от хората, които аз попитах, не бяха запознати, че има такава акция. Не е нещо страшно. Отделно, това е стара модификация, която в момента не е в производство. Това е нещо, което в България се преувеличава", коментира арх. Станиславов пред Actualno.com.

Припомняме, че на 5-ти август министърът на икономиката Кирил Петков, който до дни вероятно ще е премиер н България, връчи приоритетен сертификат на фирмата "Некст.е.ГО България“ АД за проекта "Изграждане и управление на иновативен завод за производство на електрически автомобили e.GO в гр. Ловеч“. Той предвижда създаване на иновативен завод за електромобили на база принципите на Индустрия 4.0 за разработване, инженеринг, индустриализация, изпитване, производство, маркетинг, дистрибуция, сервиз и продажба на четириколесни превозни средства и части за частна и търговска употреба.

Дружеството е създадено на 2-ри юли тази година, с капитал 50 000 лева. Акционери в него са "Некст.е.Го Мобайл“ СЕ – Германия и "Адванс Пропъртис" ООД на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Един от двамата представители на новосъздаденото дружество е арх. Любомир Станиславов. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за темповете, с които се развива първият у нас проект за производство на електрически автомобили.

Г-н Станиславов, излезе новина в немското специализирано издание automobilwoche.de, че малките електрически автомобили E.Go имат огромен проблем и трябва да изтеглят произведените си превозни средства от юни 2019 до юни 2020 година. Как ще я коментирате или е по-скоро фалшива новина?

Първо, аз не съм представител на немската компания. Така че не знам дали е редно да коментирам, но ще си позволя да кажа, че никакъв огромен проблем няма. Тук по-скоро се проявява нашата незрялост. Има ежедневни съобщения за подобни акции на почти всички производители, започвайки от най-големите - "Фолксваген" и "Тесла". Това съобщение касае изключително лимитирано количество автомобили, тъй като този период съвпада с началото на ковид кризата. Говорим за не повече от 150 автомобила. Това в Германия не е новина. Дори част от хората, които аз попитах, не бяха запознати, че има такава акция. Не е нещо страшно. Отделно, това е стара модификация, която в момента не е в производство. В момента се произвежда версия 10 на E.Go Life, а се подготвя за следващата година да се появи нов модел - версия 11, който ще се нарича E.Go Life 70 с подобрени качествени параметри. Тъй че това е нещо, което в България се преувеличава.

Как върви подготовката на бъдещия завод за електрически автомобили?

Подготовката върви с пълна пара. В момента проектът е в градоустройствена процедура, тъй като се създава изцяло нова индустриална зона в град Ловеч, с огромни размери - площ от почти 1400 декара, в част от която ще бъде автомобилният завод. Процедурата минава през различни инстанции. В момента е в кадастъра. Очакваме другата седмица да излезе от там. Има ежедневни срещи и разговори както с немските ни партньори и инвеститори, така и с българските институции - община Ловеч, кадастъра в Ловеч, РИОСВ, НКЖИ. Сложен и голям проект е и изисква много съгласувателни писма. Това е и причината пред погледа на някои хора да изглежда бавно. Всъщност, според мен, нещата се случват точно както са предвидени. Няма никаква промяна в нашия план да направим първа копка на завода в началото на новия строителен сезон, началото на март месец.

Какво точно ще се прави със сградата - нали новосъздаденото дружество ще ползва базата на завод "Балкан"?

Отговорът е и да, и не. Новосъздаденото дружество ще ползва около 200 декара от територията на завод "Балкан", който в момента чрез този градоустройствен план превръщаме в индустриална зона "Балкан". Това обаче са 200 декара и там няма нищо. Всичко ще бъде новоизградено. Разбира се, има инфраструктура - пътища, улици и т. н., но няма да се ползват стари сгради, халета и други мощности на самия завод. Той дори и в момента функционира.

Тоест, започвате го на зелена поляна?

Точно така, английският термин е "green field". Нещо повече, този завод има всички шансове да бъде един от най-модерните заводи за автомобили в Европа въобще. Много дълъг е разговорът да обясня защо, но ще се опитаме да направим първия завод за автомобили в Европа, който практически ще произвежда на място енергията, която ще потребява.

Със слънчеви панели на покрива ли?

Не само. Много други технологии. Част от проекта е т. нар. състейнабилити проджект, който в момента е в ход и се обсъжда ежедневно с нашите колеги в Германия. Надявам се много скоро да можем съвсем подробно да ви разкажем какви са тези новости и мерки, които ние сме предприели. Да, разбира се, панелите на покрива са едно от нещата, но далеч не всичко.

Теренът, върху който ще строите завода, ще е купен или нает?

Всичко ще бъде собственост на новото дружество. То в момента не може още да закупи терена, тъй като, за да го закупи, трябва първо да бъде създаден. Именно затова се изработва градоустройственият проект. И това, имайте предвид, е едно от най-бързите развития. Ние сме участвали и правили много други подобни проекти в България. Мога да ви кажа, че понякога тези процедури отнемат година, година и половина, понякога и повече. Не смятам, че на този етап има каквото и да е забавяне.

Дали получавате пълно съдействие от органите на властта - местна и централна, предвид че фирмата ви получи приоритетен сертификат по Закона за насърчаване на инвестициите?

За да бъда честен, все още не сме усетили ефекта от сертификата, но не мога да кажа, че не получаваме съдействие от институциите. Напротив, това, от което съм приятно изненадан, е срещам много хора, ентусиазирани от един такъв проект в България.

А базата, която обособявате, чия е?

Теренът, на който ще бъде построен заводът, ще бъде закупен от завод "Балкан". Това, което може би създава някакво объркване, е, че завод "Балкан" е разположен на територия от около 1360 декара, които сега се превръщат в индустриална зона. От тях самият завод използва около 200-260 декара максимум. Останалото е територия, която още през 80-те години е била предвидена за бъдещо разширение, но то не се е случило.

Объркването е от това, че в имотния регистър е малко сложно посочена собствеността между дружествата "Балкан", "Балканвело" и "Адванс Пропъртис"?

Не. Няма такова нещо. Мисля, че още другата седмица кадастърът ще нанесе промените, които сме подготвили и там ще бъде видно вече кой е теренът на новия завод съвсем официално.

Архитектите работят ли по сградата, как ще изглежда тя?

Проектът е почти готов. Паралелно с всичко друго, се изработва и самата сграда. Шанс е, че аз също съм архитект, водя и този екип. В момента дейността е в напреднала фаза. Всички глобални решения, които е трябвало да бъдат взети относно типа конструкция - осите, различните части на завода, са вече взети. Сега се работи по много фини детайли. Ще имаме готовност скоро след завършване на градоустройствената процедура и трансфер на земята да входираме в община Ловеч и проекта за изграждането на завода, за да може в началото на новия строителен сезон да направим първа копка. В момента работим по нови, актуализирани визуализации, тъй като междувременно заводът беше променен, разширен. Появиха се нови функции. Крайният резултат ще бъде нещо много по-впечатляващо и мащабно от това, което вече сме показвали. Окончателните визуализации ще можем да покажем в началото на другата година, тъй като има детайли, които се уточняват.

Капиталът на дружеството е структуриран в съотношение 50.002% за „Некст.е.ГО Мобайл“ СЕ и 49,998 % за „Адванс Пропъртис“ ООД, на практика кой с какво участва?

Точно с това, което вие казахте. Това се отнася във всяко отношение.

Питането ми е дали някой от акционерите ще участва повече с имоти, отколкото другия, който би могъл да предложи друг капацитет?

Новото дружество ще закупи своя имот от "Балкан" АД при това смятам, че на цена под пазарната.

Бихте ли я казали?

Не, това е фирмена информация и не мисля, че е редно да я оповестявам.

Скоро ли ще заявите своето инвестиционно намерение пред екоинспекцията, обектът дали ще подлежи на оценка за въздействие върху околната среда?

Ние сме преминали този етап още когато проектът се сертифицираше. Проектът е преминал през РИОСВ - Плевен. Това е едно от големите предимства и една от причините да бъде избран този терен, тъй като той е със статут на съществуваща индустриална зона за производство на автомобили, мотоциклети, дори и компоненти от авиоиндустрията.  

Имате ли  назначен персонал вече?

Не. В момента подготвяме стъпки в тази посока. Немски екип от HR-консултанти изработва всички длъжностни характеристики на служителите. Първите хора ще бъдат назначени през януари, февруари и март. Има направен много стриктен график в това отношение. Мога да ви кажа, че за мое щастие не страдаме от липсата на кандидати. Напротив, без да сме започнали активна кампания, разполагаме с може би над 450 CV-та на различни хора за различни позиции, които са се обърнали спонтанно към нас. Поне 140 са на българи, които учат, работят или живеят в чужбина и търсят подобен проект, за да могат да се приберат в България, за да се установят тук. Ние сме приятно изненадани от интереса към проекта. Честно да ви кажа, не очаквах, че толкова много хора ще се заинтересуват.  

Как се сработвате като ръководен екип?

Много добре. Имаме буквално ежедневни срещи call-ове, разговори. Не мисля, че има каквито и да е проблеми в това отношение.

Кои марки електрически автомобили се планират за производство в Ловеч?

Заводът се прави по технологията на Next.e.GO Mobile - Германия, която е коренно различна от тази на конвенционалните автомобили. Това е нова технология, която дава възможност заводът да бъде много по-ефективен. С други думи, в Ловеч се опитваме да изградим завод, който ако би бил конвенционален, би струвал над 1 млрд. евро, а ние ще се опитаме да направим това за под 200 млн. евро. И това е една от най-големите иновации. Всъщност, най-голямото ноу-хау е в технологията на създаване на самия завод. Ще има и други компании, световно известни, които ще използват платформата и технологията на "Next.e.GO" за бъдещи свои модели.  

Защо е толкова по-икономична технологията?

Това е въпрос на презентация от около 30-40 минути. Ще се опитам да обясня по-накратко. Един конвенционален завод се състои от 4 основни съставни части. На първо място е логистиката, където се събират всички компоненти и елементи, които ще бъдат вградени. След това е т.нар press shop - където се пресоват ламарините и се приготвя създаването на купето. Следва body shop-а, където се заваряват тези ламарини. След това е paint shop-а - бояджийното отделение. Накрая всичко се сглобява в крайното хале за асемблиране.

В случая с технологияата, която се разработва в университета в Аахен, няма необходимост от press shop, тъй като колата E.Go Life е с алуминиева конструкция. Това е т.нар. пространствена рама, която преди повече от 20 години същият университет е разработил първоначално за скъпите модели на Audi. Тук е направена допълнителна иновация и реално този автомобил е почти изцяло алуминиев, няма стомана. Това елиминира нуждата от press shop, който е може би най-скъпата част от конвенционалния завод - струва обикновено между 500 и 700 милиона евро. След това върху тази алуминиева конструкция се монтира една обвивка от полимери, която е идентична с външната обвивка на друг автомобил BMV it. Боята е вложена вътре в тези полимери. Така че дори да се одраска, колата остава със същия цвят. Това пък елиминира нуждата от т.нар. бояджийно отделение, което струва между 300 и 500 млн. евро. Ето защо смятаме, че можем да направим много мащабен завод с много по-малка инвестиция. Бъдете сигурни, че всеки голям, уважаващ себе си производител би искал по същия начин да може, вместо да харчи милиард, да похарчи 200 милиона, но това е въпрос на технология. Тя по различен начин е разработена и решена от американския производител Tesla в заводите в Тексас и в Берлин. 

Първоначалната заявка беше, че алуминиевата конструкция ще бъде произведена от фирмата "Етем", а кабелите – в Ямбол от "Язаки". С кои други доставчици ще работите – най-важните, разбира се?

Тепърва ще започне проект за локализиране и подпомагане на местните компании. Да, потвърждавам, че нашата идея е колкото се може по-голяма част от този автомобил да бъде произведена в България, от български доставчици. Това е процес, който задължително ще включва възможността част от фирмите да бъдат подпомогнати, ако щете дори обучени, за да достигнат качеството и нивото на автомобилната индустрия. Част от компаниите, които ние визираме, вероятно все още не притежават сертификат за доставка на компоненти за автомобилната индустрия. Това е процес, който тепърва ще започне и ще отнеме още доста време, но се надявам да приключи преди старта на производството.

В момента светът има сериозни затруднения в автомобилостроенето, защото от една страна има глобален дефицит на микрочипове, който нанесе удар върху автомобилната индустрия и принуди доста компании да спрат работа. След това дойде проблемът с магнезия, 90% от който се добива в Китай, а там са затворили 35 от общо 50 предприятия за добив. Доколко е зависимо производството на електрически автомобили от тези материали?

Зависимо е, разбира се. Автомобилът, който ние ще произвеждаме, е съставен от компоненти, които се доставят от водещите немски компании – топ 5 на най-големите доставчици в автомобилната индустрия, и топ 5 на най-големите доставчици, свързани с този автомобил - Bosh, ZDF, Continental. Така, че всички  проблеми, които се отнасят за световното автомобилостроене, се отнасят и за този проект. Но тази криза много бавно и полека започва да отшумява. Очаква се към края на 2022 г. да приключи. По-скоро аз се надявам, че България е част от решението, а не част от проблема. Сигурно съм първия външен човек, но миналия петък посетих новата фабрика Melexis в Горубляне - София, която е за компютърни микрочипове за автомобилната индустрия. Изключително съоръжение! Бих казал, че към днешна дата това е най-модерната фабрика за производство на каквото и да е в България. Предполагам, че ще бъде официално открита в началото на следващата година, тъй като е напълно готова, оборудвана. Даже част от машините работят в тестови режим. Затова казвам, че България е част от решението, а не част от проблема.

Оптимист ли сте за темповете, с които вървят процедурите и графика, който сте си начертали?

Засега всичко върви спрямо първоначалния график. Ако питате мен, винаги бих искал нещата да стават по-бързо и ще се опитам да ги ускорявам доколкото е възможно и доколкото зависи от моите сили, но в момента ние вървим според първоначално приетия график.

Интервю на Анита Чолакова    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Кристина Кампос: Писането е да казваш истината

"Пуделите крият неработещата правосъдна система": Николай Денков пред Actualno

Как ще се отразят на бюджета промените в хазарта? Говори Любомир Каримански (ВИДЕО)

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю