Делян Добрев: За производството поскъпването на тока ще е 1-2%

12069
Делян Добрев: За производството поскъпването на тока ще е 1-2%
Снимка: БГНЕС

Според мен шок с цената на тока няма, не трябва да има и отлагане. Цифрите, с които се спекулира, не са коректни. В процент увеличението на такса „задължение към обществото” е около 8-9% за всички небитови потребители, които не се занимават с производство, подчерта бившият енергиен министър и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Добрев обясни, че индустрията ще получи отстъпка от 85% от зелената енергия. Но говорим за граница от 10 гигаватчаса, подчерта депутатът, обяснявайки за новата наредба, която се готви като част от промените в Закона за енергетика. Припомняме, че досега коментарите за това кой ще влезе в облекчението и кой – не, се въртяха около следното – 10% от цената да се отнася до тока. Бившият енергиен министър уточни, че отстъпка ще има само за производство. За молове например, както и за общини – ще има скок. Допреди шест месеца обаче молът, който средно потребява 50 гигаватчаса, бил на регулиран пазар и всъщност сега ще плаща по-малко, по думите на Добрев.

Председателят на КЕВР е готов за поза "партер" пред Борисов за тока

Ако получим основателно искане, може да отложим с един месец решението за поскъпване на тока. Това заяви председателят на КЕВР Иван Ива...

Попитан колко голям е процентът на фирмите, които ще се ползват от по-малкото поскъпване на тока, Добрев отговори "много от средните фирми".

Защо тогава има истерия – защото наредбата все още не е факт. Вместо да се плаща 40 лева такса „задължение към обществото”, ще плащат 21,60 лева. Това означава поскъпване от 1 до 2%, каза Добрев – колкото и за редовия битов потребител, увери той.

Преди шест месеца не посъпна тока, но не забелязахме поевтиняване на стоките и услугите, припомни Добрев. След това решение на КЕВР не виждам дори причина някакъв натиск върху цените в следващите няколко години, добави той.

На въпрос защо тогава Бойко Борисов говори за отлагане на решението на КЕВР за по-скъп ток с един месец, Добрев посочи за пореден път, че тъй като още няма наредба, бизнесът вижда поскъпването без облекченията. Премиерът не каза нищо смущаващо – той каза нека да има консултации в парламента. Но в понеделник (15 юни) наредбата ще е готова, увери Добрев.

Симеонов обеща съдействие за искания за определена държавна помощ за тока

Искам да изразя готовност от името на НФСБ, всички колеги, с които работим и на останалите народни представители, че ще получат пълно...

Бившият енергиен министър каза още и, че няма да има нов дефицит за НЕК в следващия регулаторен период. Така дефицитът щял да си остане 3,4 – 3,5 млрд. лева, а не да се увеличи на 4,5 млрд. лева. А нямало да има дефицит заради всички мерки, предприети дотук в сектор „Енергетика”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика