Директорът на ББР обвини ръководството на ЧЕЗ в манипулация (ВИДЕО)

2577
Директорът на ББР обвини ръководството на ЧЕЗ в манипулация (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Ако говорител на чешкия премиер е казал, че Българската банка за развитие (ББР) ще финансира сделката за ЧЕЗ, това не отговаря на истината – просто е лъжа. Това заяви изпълнителният директор на ББР и бивш председател на КФН Стоян Мавродиев по време на общо заседание на парламентарните комисии по енергетика и контрол над службите и използването на СРС.

По думите на Мавродиев не са издавани каквито и да е писма, включително с правно обвързващ ангажимент към ЧЕЗ. Единствено е имало запитване от "Инерком България", което е било озаглавено "молба за възможността за разглеждане за рефинансиране" на отпуснатия от ЕБВР заем от 2016 година в размер на 116 млн. евро. Actualno.com припомня, че целта на заема е финансирането на инвестиционната програма на ЧЕЗ Разпределение България, както и изкупуването на енергийни съоръжения, част от електроразпределителната мрежа, и управлението на оборотния капитал на дружеството.

Мавродиев: Нито един лев от ББР не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ

Нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ. Това каза Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българска банка...

Директорът на ББР определи като "потресаваща манипулация" действията на борда на ЧЕЗ във връзка с името на ББР, визирайки чешкото ръководство, не ръководството в България. Мавродиев определи като "много странна" небрежността на ЧЕЗ да проучи какво точно е писмото - че то не е доказателство за банкова гаранция. Той изрази позиция, че е възможно същото нещо да се е случило с намесването на имената на други две български банки - "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Припомняме, че "Уникредит Булбанк" официално обяви, че не коментира бизнес отношения, а ПИБ отрече каквото и да е участие в сделката за ЧЕЗ. Това е едно правно нищо, подчерта Мавродиев случилото се с ББР.

Припомняме, че по-рано днес (1 март), на въпрос на Actualno.com към Гинка Върбакова дали е платила такса от 5 млн. лева на "Уникредит Булбанк", за да стартира банката процедура по евентуално издаване на банкова гаранция за сделката, Върбакова отвърна, че не може да коментира части от сделката и че това е конфиденциална информация и спрямо банките, с които работи.

Няма искане за рефирансиране на заема на ЧЕЗ от ЕБВР, няма финансова гаранция, няма каквито и да е действия, няма правен ангажимент, увери Мавродиев, който показа и писмо, изпратено от ББР до БНБ с уверения точно в това.

Стоян Мавродиев каза и, че премиерът Бойко Борисов не е информиран за писмото от "Инерком България", защото не било нужно да бъде занимаван с оперативна дейност.

ДАНС изби рибата: ЧЕЗ не е стратегически обект, Ковачки и Вълканов го искали

Снабдяването и разпределението не са стратегическа дейност. Дружеството не е част от стратегическите обекти. Това каза представителят н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика