Дянков: Премиерът е доста стиснат

5462
Дянков: Премиерът е доста стиснат
Сметката за бонусите е в МФ, а утре сутрин министърът ще докладва на премиера за бонусите

Премиерът е доста стиснат, така че няма как да се взимат бонуси, заяви с усмивка пред Нова ТВ вицепремиерът Симеон Дянков.

"Като министър на финансите за миналата година не съм получил бонуси. Министрите нямат право на бонуси", допълни министърът на финансите.

Бонусите върнати

Официално съобщение за бонусите ще има след заседанието на Министерски съвет в сряда. От тези хора, които са на политически позиции, вс...

Сметката за бонусите е в МФ, а утре сутрин Дянков ще докладва на премиера и на министър Цветанов, за да могат те да имат данните за заседанието на МС.

"Ако някой началник на кабинет не се е изплатил, тогава Цветанов като политическа фигура докладва и взема мерки за отстраняване на съответния човек", обясни Дянков.

Откакто сме на власт, от първия ден, много малко зам.-министри и министри са вземали бонуси - около 10 души, каза Дянков.

За това, че досега нито един от министрите не е казал: да, аз получих бонуси, Дянков коментира, че никой министър не е получил бонус, защото премиерът трябва да подпише за бонуса. "Както казах, той е доста стиснат. За участие в комисии, във фондове, могат да се получават бонуси. Например, министър Трайков е получавал бонуси през 2009 и 2010 г. и ги е дал. Сергей Игнатов е получил не бонус, а допълнителни пари, върнати са. Свилен Нейков е получил малка сума и я е върнал. Цветанов не е получавал бонуси, здравният министър също не е получавал", заяви Симеон Дянков.

Сидеров: Рекламното поведение на Борисов няма законово покритие

Опасявам се, че категоричният тон ще се окаже поредното разминаване между думи и дела, защото това рекламно поведение на премиера Бойко...

За висшите държавни чиновници Дянков каза, че трябва да има сравнение в администрацията.

"Хората на върха имат повече отговорности и трябва да получават повече доходи. За всички тези бонуси в момента има 52 закона, където се дават бонуси по един или друг начин. В началото на мандата премиерът ясно каза, че през този мандат, понеже влизаме в криза, всички трябва да работим и да сме солидарни с хората, ние няма да получаваме пари. Ние забранихме именно зам.-министри и шефове на политически кабинети да получават от бордове. Защото в миналото в "Булгартабак" и др. са получавали десетки и стотици хиляди лева в периода на предишното управление, това ние го забранихме", подчерта Дянков.

Защо е тайно цялото това нещо, Дянков отговори, че е започнало около 2002 г. "Тогава е имало един закон, но след това е започнало на парче – за една администрация, за друга администрация. Ние сега искаме да обединим в един закон всички тези 52 нормативни уредби. Това не е създадено наведнъж, 2002-2003 г. голяма част от тези закони за бонусите са създадени, 2006 г. другите закони са създадени", добави Дянков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика