ДПС няма да подкрепи тегленето на 16 млрд. лева заем

15425
ДПС няма да подкрепи тегленето на 16 млрд. лева заем
Снимка: БГНЕС

Нямаме анализ дали тегленето на нов външен дълг от 16 милиарда лева е противоконституционно, но едно решение може да не противоречи на Конституцията и в същото време да бъде нецелесъобразно.

Това заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев отговори на въпрос на БГНЕС дали Движението ще сезира Конституционния съд, ако Народното събрание одобри поемането на нов външен дълг.

За разлика от първото четене, когато депутатите от ДПС гласуваха въздържали се, този път хората на Лютви Местан обявиха, че ще гласуват категорично против. Те призоваха всички, които ще гласуват като тях, утре да не отсъстват от пленарната зала.

Йордан Цонев заяви, че тегленето на нов външен дълг ще изправи България пред дългова криза. Ако това се случи, България ще бъде с най-бърз темп на нарастване на външния дълг в Европейския съюз. Според него решението за нов заем е и признание за липса на реформи. Народният представител каза, че ДПС напразно са дали властта през май с надеждата, че в една спокойна политическа атмосфера могат да се правят реформи. Сред останалите аргументи на ДПС да гласува против поемането на външен дълг са липсата на добра обосновка и изчисления за необходимостта от заема. Освен това Йордан Цонев смята, че министърът на финансите Владислав Горанов е трябвало да организира консултации с опозиционните политически партии в Народното събрание.

Същевременно и от коалицията БДЦ, която влезе в Народното събрание благодарение на ракетата-носител Николай Бареков, също изявиха претенции по програмата за заема. 

Поддържаме нашата теза, че трябваше да има повече яснота за какво трябва да отидат парите от заема от 8 млрд. евро. Не сме против, че България трябва да вземе заем и, че трябва да се възползваме от исторически най-ниските нива и по дефиниция на най-евтиния ресурс, който е възможен и това е заемният. Това заяви съпредседателят на Български демократичен център (БДЦ) Светлин Танчев.

"Дори и да са повече тези пари искаме да е ясно и те да носят приходи на държавата, да се вдига БВП, за да има наистина ефект и да можем да плащаме таксите в бъдеще. Това е духът на нашата позиция", поясни Танчев.

БСП-София и "Атака" пак тръгват срещу програмата за заем от 16 млрд. лева

Градският съвет на БСП-София организира протест срещу тегленето на 16 млрд. лв. кредит от правителството на ГЕРБ, съобщиха от партията....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика